Zelenjava od A do Ž: čičerika

Cicer arietinum 

Gojenje čičerike

Grmički so visoki do okoli 60 cm. Potrebuje rahlo zemljo, sicer razvije malo gomoljčkov z bakterijami. Sejemo jo neposredno na stalno mesto, lahko pa tudi vzgojimo sadike, ki jim ob presajanju pustimo koreninsko grudo. Gredico zavzema celo leto, za njo lahko posejemo le še zimske solate ali motovilec.

Razmaki med  čičerikami

Med vrstami vsaj 50 cm, med rastlinami v vrsti vsaj 10 cm.

Lega

Sončna.

Količina

Približno pet rastlin na osebo.

Datum sajenja

Na prosto sejemo takrat kot plodovke, sredi maja. Temperatura zemlje mora biti vsaj 15°C, temperatura zraka pa tudi ponoči ne manj kot 15°C. Za sadike sejemo en mesec prej. Kali približno 9 dni.

Gnojenje čičerike

Gnojimo z domačim kompostom, drugega ne potrebuje.

Zalivanje čičerike

Ker dobro prenaša sušo, je zalivanje redkokdaj potrebno. Vode pa ji ne sme zmanjkati v času cvetenja, zato ji takrat enkrat na teden namočimo tla do globine 30 cm. Zalivamo samo po tleh.

Dobri sosedje čičerike

kapusnice, krompir, bučke, buče, lubenice, melone, paradižnik, kumare, sladka koruza, špargelj

Slabi sosedje čičerike

čebula, por, česen, drobnjak, šalotka

Bolezni in škodljivci

Če skrbimo za rahlo zemljo in v bližino posadimo tagetes ali kapucinke, s čičeriko ne bomo imeli težav. Z ušmi napadene rastne vršičke odščipnemo.

Spravilo čičerike

Stroki so majhni, svetlo zeleni, v njih so od 1 do 3 zrna. Za večji pridelek trgamo stroke sproti, ko postanejo rjave barve. Zrnje lahko zamrznemo (prej do 5 minut blanširamo, ohladimo v mrzli vodi in osušimo). Suho zrnje hranimo v strokih.

Prehrana

Uživamo mlada zrna, sveža ali posušena. Zrna čez noč namočimo in jih kuhamo vsaj eno uro, da bodo mehka. Vsebuje vse pomembne aminokisline ter veliko vitaminov. Je zelo pomembna v prehrani vegetarijancev. Je dobra zamenjava za fižol, ker ne napenja. Recepti

Pomembno

Je velika ljubiteljica toplote, zato se v prezgodnji setvi pogosto zgodi, da veliko zrn ne vzklije. Priporočljivo je okopavanje in ogrinjanje rastlin.

Posebnosti čičerike

Je nizka, grmičasta rastlina, ki dobro prenaša sušo in vročino.

Povej naprej: