Moja prva domača kava in skrite jesenske dobrote

Kljub temu, da je že čas za jesensko pripravo vrta na zimsko hibernacijo, ta mesec (še) ne bom pisala o tem. Prvi razlog je ta, da je moj vrt še vedno poln. Grede, ki so se praznile, sem z mamino pomočjo sproti zasajala z zimskim radičem, še vedno pa na vrtu kraljuje kar dobršen del ostale zelenjave. Med drugim tako čakam, da dozorijo andske jagode, pa da se na visokem fižolu lepo posušijo stroki, saj ga gojim za zrnje. V zemlji so tudi še vse letošnje korenovke – korenje, pesa, gomoljna zelena in pastinak.

Kar nekaj septembrskih popoldnevov sem (tako kot večina Slovencev) preživela v gozdu, na lovu za gobami in zadnje čase tudi že kostanjem. Kakšno pa bi bilo življenje v hiši ob gozdu, če ne bi izkoristila vseh dobrot, ki mi jih gozd ponuja?

Skrite jesenske dobrote

Ampak danes beseda ne bo tekla o gozdu, niti o vrtu, ampak o tistem vmesnem prostoru – pri meni je to malce neurejena zelenica, včasih pa tudi sosedov travnik. Zeleni robovi vrta, travniki in (neurejene) zelenice namreč v jeseni skrivajo dobrote, ki se jih splača nabrati in uporabljati. Danes bo govora o zdravilnih koreninah rastlin, ki jih zagotovo poznate. Nekatere so znane kot plevel, pri drugih nadzemne dele nabiramo za solate in cvetove za čaje.

 

Jih poznate? Od leve proti desni si sledijo: navadni potrošnik / cikorija, regrat in gabez.
Jih poznate? Od leve proti desni si sledijo: navadni potrošnik / cikorija, regrat in gabez.

 

Predstavila vam bom tri divje rastline, katerih korenine sama nabiram in vam pokazala, kako jih uporabljam. Jesen je najboljši čas za nabiranje korenin, saj pravijo da se “rastlina potegne vase” in začne shranjevati snovi (skupaj z zdravilnimi učinkovinami) v korenini.

 

Na “lov” za koreninami se odpravimo na suh dan, pazimo pa tudi, da je po biodinamičnem koledarju dan za korenino, kar seveda lahko preverimo na aplikaciji Posadi.si.

 

Priporočam, da se oborožite z vilami ali lopato za prekopavanje, saj so korenine rastlin, ki se predstavljajo v nadaljevanju, zelo močne in jih boste tako najlažje in z najmanj poškodbami spravili iz zemlje.

 

Regrat

Regrat je pogosto preganjan iz zelenic, čes da jim kazi izgled. Sama na to gledam nekoliko drugače: spomladi je regrat moja prva solata. Nato me razveseljuje s cvetovi, ki jih uporabim tudi za regratov med. Ko se cvetovi spremenijo v regratove lučke, jih z navdušenjem majhnega otroka piham po zraku.

 

regrat korenina nabiranje uporaba
Regrat – dobro poznana divja spomladanska solata, nam zeliščno omaro lahko polni tudi jeseni.

V jeseni pa naberem še regratove korenine. Zato zame regrat ni plevel, ampak čudovita in uporabna rastlina. Pražene regratove korenine namreč uporabljam v čajih.

 

regratov ledeni čaj
Regratov ledeni čaj je prav posebega okusa – splača se ga poskusiti.

 

Regratove korenine so naravni diuretik, ki pomagajo jetrom, da hitreje izločijo strupe iz telesa. Krepijo pa tudi imunski sistem, uravnavajo krvni sladkor in lajšajo prebavne motnje. Zadnjič sem se malo poigrala in sem si pripravila regratov ledeni čaj. Recept najdeš na mojem blogu Hiša ob gozdu.

Gabez

Gabez je verjetno najljubše zelišče moje babice. Vsako jesen si nabere gabezove korenine, iz katerih si pripravi mazilo, ki ga vestno nanaša na razbolele mišice in sklepe. Gabezove korenine namreč vsebujejo snovi alantion in rožmarinsko kislino.

 

gabez korenina nabiranje
Gabez vsebuje alkaloide, zato se njegova notranja uporaba (uživanje) odsvetuje. Iz korenin gabeza lahko pripravimo odlično mazilo, ki dokazano pomaga pri celjenju zaprtih ran in lajša bolečine v mišicah in sklepih.

 

Alantoin v gabezu pospešuje rast novih celic (celjenje ran), rožmarinska kislina pa deluje protibolečinsko in protivnetno. Mazilo iz gabezovih korenin si brez težav pripravimo sami doma – recept bo kmalu objavljen tudi na Hiši ob gozdu.

 

POZOR: Gabez vsebuje alkaloide, ki lahko povzročijo okvare jeter, zato se njegovo uživanje odsvetuje.

Navadni potrošnik / cikorija

Cikorijo ali divji radič prepoznamo po modrih cvetovih in listih, ki so podobni regratu. Raste predvsem na slabših, peščenih tleh, njena tanka, trda korenina pa lahko sega tudi do pol metra v globino. Cikorija oziroma navadni potrošnik ima podobne lastnosti kot regratova korenina.

 

navadni potrošnik cikorija korenina
Cikorija lajša simptome sladkorne bolezni in artritisa. Njena pražena korenina je odličen domač brezkofeinski nadomestek za kavo.

Znano je, da ščiti jetra in deluje protivnetno, priporočajo pa jo tudi za preprečevanje in lajšanje simptomov sladkorne bolezni in artritisa. Pražene korenine cikorije že od nekdaj veljajo za odličen, brezkofeinski nadmestek za kavo.

 

domača kava cikorija navadni potrošnik
Kavo iz cikorije / navadnega potrošnika si lahko brez težav pripravimo doma.

 

Recept za domačo kavo iz cikorije / navadnega potrošnika

Izkopljemo korenino cikorije. Dobro jo operemo pod tekočo vodo in narežemo na majhne koščke. Pri rezanju bodimo pazljivi, saj je korenina cikorije precej trda.

 

Koščke korenine razporedimo po pekaču in jih postavimo v pečico, segreto na 200°C za 30 min. Po 30 minutah vzamemo koščke korenin iz pečice in preverimo, če so suhi. Počakamo, da se ohladijo.

 

Nato jih zmeljemo v mlinčku za kavo.

Prah iz korenin cikorije lahko pripravimo kot turško kavo. Sama sem si kavo iz cikorije pripravila po french press metodi. Postrežemo jo lahko z navadnim ali orehovim mlekom.

 

cikorijina kava domača brezkofeinska recept
Moja prva domača cikorijina kava z orehovim mlekom.

Avtor: Petra Pahor | Hiša ob gozdu

Še en nasvet!

Tudi, če mislite, da nimate zelenih prstov – nič ne skrbite! Prenesite brezplačno mobilno aplikacijo Posadi.si na svoj mobilni telefon in pridelajte svežo zelenjavo že letos!

Začnite načrtovati in spremljati vaš zelenjavni vrt z brezplačno registracijo v Posadi.si Planer Vrta

 

Povej naprej: