Zelenjava A-Ž: artičoka

Cynara scolymus

Gojenje

Iz semena vzgojimo sadike. Potrebuje globoka, humozna tla, ki jih obogatimo s preperelim hlevskim gnojem. Na prezimovanje jo pripravimo tako, da liste povežemo skupaj, jih zavijemo s koruznico ali smrečjem in agrokopreno, okoli rastline pa nasujemo organsko zastirko, slamo, seno ali listje in to zasujemo s kompostom.

Razmaki

Med vrstami in med rastlinami v vrsti vsaj 1 m.

Lega

Sončna in zaščitena, da je veter zaradi njene višine ne polomi.

Količina

Dve do štiri rastline na osebo.

Datum sajenja

Konec januarja ali začetek februarja v zaščiten prostor; na prosto presadimo, ko ni več nevarnosti pozebe.

Gnojenje

Pred sajenjem tla pognojimo s preperelim hlevskim gnojem, nato vsako leto dognojujemo s kompostom (spomladi kompost, ki smo ga uporabili za zimsko zaščito, zakopljemo v tla).

Zalivanje

Rastline morajo imeti vedno dovolj vlage, sicer bo cvetov malo in bojo trdi in neužitni.

Dobri sosedje

Ker so velike, jih gojimo same, koristi jim bližina sončnic. Dokler so še majhne, lahko med rastlinami gojimo nizek fižol, grah ali solato.

Slabi sosedje

/

Bolezni in škodljivci

Je nezahtevna, skrbimo za rahla tla in občasno okrepimo s pripravki iz alg. Lahko se pojavijo uši ali pepelasta plesen. Najhujši sovražnik je zima, zato jo lahko gojimo tudi v loncih in jo jeseni prestavimo na toplo.

Spravilo

Režemo omesenela socvetja, užitni so tudi mladi poganjki.

Prehrana

Uživamo omesenela, še ne odprta socvetja, užitni pa so tudi mladi listi. Vsebuje veliko koristnih sestavin, najpomembnejša je cinarin, ki v kombinaciji z magnezijem, železom in vitamini skupine B preprečuje nastajanje žolčnih kamnov. Pomaga razstrupljati jetra in zmanjšuje količino sladkorja v krvi. Ima odvajalni učinek. Recepti

Pomembno

Rastlina je velika (do 2 m) in ji moramo nuditi dovolj prostora. Je trajnica, ki na Primorskem prezimi brez težav, drugje pa ji moramo pomagati. Prvo leto redko cveti, lahko pa si pomagamo, da vzgajamo sadike 4 do 6 tednov pri temperaturi od 2 do 10°C. Bogato bo obrodila prva tri ali štiri leta, nato je dobro posaditi nove sadike.

Posebnosti

Je bližnji sorodnik kardija in ju težko ločimo, razlikujeta pa se v tem, da ima artičoka večja in bolj omesenela socvetja, kardij pa spodnje dele listov.

Povej naprej: