Trije razlogi, zakaj saditi z vrtnim metrom

Vrtni meter je pripomoček, ki bo gotovo hitro postal priljubljen med vrtnarji. Združuje namreč lastnosti dveh orodij: vrvice za kopanje ravne vrste in seveda metra.
Obenem pa ima na merskem traku označene najbolj pogoste razdalje za pravilne razmake med vrtninami.

 

vrtni meter,setvene razdalje,razdalje med vrninami,
Vrtni meter

NAROČI VRTNI METER

 

Na primer: Če želimo vrtnine posaditi vsakih 15 cm (to recimo velja za por, čičeriko, prezimni radič), sledimo oznaki za 15 cm, ki je por. Pri sajenju seveda upoštevamo deklaracije na embalaži vrtnine oz. semen, vrtni meter pa nam prihrani ocenjevanje čez prst, koliko je 15 cm, in tudi računanje večkratnikov.

Je 195 večkratnik števila 15 ali ne?

In zakaj je vse to pomembno?

Pravilne razdalje med rastlinami

Prvi razlog za uporabo vrtnega metra, ali, kot ga mi imenujemo, Posadimetra, je pravilna razdalja med vrtninami. Ta je navedena na vrečki s semeni ali ob opisu rastline. In zakaj je pravilna razdalja tako pomembna? Rastline, ki so preblizu skupaj, nimajo prostora za rast in jim primanjkuje sončne svetlobe. Obenem se zaradi prevelikega zadrževanja vlage lahko hitreje razvijejo bolezni. V nasprotnem primeru, ko so rastline predaleč narazen, pa so bolj izpostavljene sončni pripeki in izsuševanju tal, pa tudi izkoriščenost gredic je manjša.

Pravilne razdalje med vrtninami omogočajo rastlinam optimalno rast.

Lažje oblikovanje vrstic

Sajenje v vrstice ima največjo prednost v enostavnem dostopu do rastlin. Tako jih lažje okopavamo, zalivamo in odstranjujemo plevel. Če so vrstice pravilno oblikovane, je to še lažje. Tudi razdalja med vrsticami je pomembna za dobro rast naših vrtnin, zato pri sajenju ne spreglejmo tega podatka. Če ga ne vemo na pamet, preverimo na embalaži vrtnine ali v aplikaciji Posadi.si. (Brezplačno si lahko vrtnarsko aplikacijo Posadi.si preneste tukaj za Andorid in tukaj za iOS)

Ne pozabimo: vrstice je najbolje usmeriti v smeri najpogostejšega vetra poleti, sploh tistega po dežju. Tako se bodo rastline hitro posušile in bo manj priložnosti za razvoj bolezni.

Ali ste vedeli? Največ vrtov v Planerju vrta ima dolžino 4 m, zato je taka tudi dolžina našega vrtnega metra.
Imate krajši vrt? Nič hudega. Meter lahko skrajšate s škarjami in rinko na novo mesto pritrdite s spenjačem za papir. Preizkušeno!

NAROČI VRTNI METER

Pomoč mladih rok

Računanje večkratnikov je morda opravilo, ki ga matematični zanesenjaki z veseljem opraljajo tudi na vrtu, za ostale pa smo ta del olajšali z oznakami na tipičnih razdaljah. Ja, 5 in 10 cm res nista težavna, kako pa je s števili 15, 30 in 40, ko smo enkrat čez 2 metra? Hja, saj bi šlo. Škodi pa vendarle ne!

Dodatna prednost je v tem, da vam lahko pri sajenju pomagajo tudi mladi vrtnarčki, ki poštevanke še ne znajo. Lahko pa sledijo slikici in pri vsaki spustijo en grahek ali fižolček v zemljo. 🙂

 

Tako, to so bili trije razlogi, zakaj saditi z vrtnim metrom. Menimo, da vam bo v pomoč. Mi smo ga že s pridom uporabljali in tudi naredili nekaj izboljšav. Zraven lahko povemo še, da je 100% slovenski proizvod. Od ideje do izdelave.

Vrtne metre lahko naročite v trgovini Obilje, cena je 11,99 € plus poštnina. Sezona sajenja se hitro približuje, naj vam dobro uspe. Tudi s pomočjo našega vrtnega metra.

NAROČI VRTNI METER

Povej naprej: