Odpadlo listje na vrtu – Kam z listjem?

Se tudi vam zdi nekako napačno, da odpadlo jesensko listje pograbimo, ga zapakiramo v plastične vreče in počakamo na odvoz? Tisti z možnostjo kompostiranja lahko odpadlo listje dosti bolje izkoristijo. Ampak to je le en od načinov, kako lahko jesensko listje uporabimo na našem vrtu. Poglejmo, kako lahko ta odličen vir ogljika uporabimo.

Odpadlo listje in kompost

Jesensko odpadlo listje, sploh tisto, ki smo ga razcefrali pri košnji s kosilnico, je odličen dodatek vašemu kompostu. Listje je namreč velik vir “rjavega’’, z ogljikom bogatega materiala za kompost. Preprosto ga v kompostu izmenično kombinirajte s plastmi “zelenega” materiala (travni odkos, plevel…) in kuhinjskimi odpadki. Tako bo mešanica organskega materiala v vašem kompostu optimalna, izboljšal se bo pH komposta in proces razkrajanja. Vse to pustite čez zimo in od časa do časa kompost prezračite s privzdigovanjem organske snovi.

Če vrtnarite po gibanica oz. lazanja principu, je listje pravo darilo za vaš vrt. Vaše gibanica grede tako pripravite že v jeseni, uporabite odpadlo listje. Na pomlad boste imeli odlično podlago in boste lahko takoj začeli s sajenjem.

 

odpadlo listje na kompostu kompostiranje listja listovka

Listovka ali prst iz kompostiranega listja

Listovka je čudovit dodatek k vrtni prsti. In kot že samo ime pove, nastane izključno in samo iz kompostiranega odpadlega listja. Takšna prst je podobna zgornjemu sloju prsti, ki ga najdemo v gozdu. Potrebuje pa kakšno leto, da se spremeni v prst, primerno za naš vrt. Uporabimo jo lahko tudi za okrasne rastline v posodah.

Odpadlo listje za zastirko na vrtu

Priporočljivo je, da listje, v kolikor ga bomo uporabili direktno za zastirko na naših gredah, pred tem razceframo. Takšno zastirko lahko uporabljamo tako na zelenjavnem kot okrasnem vrtu, okrog dreves in grmovnic. Grede zastrite s 5 – 7 cm debelo plastjo listja, pri tem pa pazite, da se ne dotika stebel rastlin. Zastirka bo v prsti zadrževala vodo, jo rahljala in nahranila. Prav tako boste lažje odstranjevali plevele in jih s časom celo izničili. Zastirka iz listja privabi življenje v prsti, predvsem deževnike in dobre mikroorganizme.

Preberite tudi: Zastirka za vrt. Čudežna odeja vaših vrtnih gred.

kam z listjem odpadlo listje na kupu grablje

Odpadlo listje prekosite in ga pustite, kjer je

Odstranjevanje in grabljenje listja nima nobene utemeljene razlage, razen tega, da to počnemo iz estetskih razlogov. Če menite, da vaša trata lahko čez zimo spi pod odpadlim listjem, vam svetujemo, da ga prekosite. Tako boste listje nacefrali na manjše koščke, ki se bodo lepše razgradili. Listje bo čez zimo segnilo in nahranilo vašo trato. Če proces s košnjo ponovite večkrat, medtem, ko listje odpada, še boljše. Vaša trata bo na pomlad izgledala še lepše.

Povej naprej: