Načrtovanje vrta – ideje za še lepši, užiten in uporaben vrt

Pomanjkanje prostora največkrat pa stiska s časom je tisto, kar nas v sodobnem času največkat pripelje do novih oblik in zamisli na področju vrtnega oblikovanja. Načrtovanje vrta se je s časom zelo spremenilo. Iz srednjeveške oblike zaprtega vrta so se razvile privlačne sodobne rešitve, ki jih lahko s pridom povzamemo in uporabimo na svojih zelenih kotičkih.

Ker slovenci slovimo kot navdušeni vrtičkarji in nas je pridelava hrane doma čisto prevzela, je pomembno, da svoj uporabni vrt načrtujemo še preden ga zasadimo.

Načrtovanje vrta in vrtne poti

Eden ključnih elemntov pri oblikovanju uporabnega vrta so poti, ki jih načrtujemo in povezujemo z obliko celotnega vrta, pazimo kam zasadimo rastline višje rasti saj so prav te tiste, ki jih naše oko zazna najprej in so ključni elemnti pri vizualni zaznavi vrta, pravilna zasaditev podpre lepo oblikovane poti, ali pa povroči zmedo v vrtu.

Načrtovanje vrta se začne z vrtnimi potmi
Vrtne poti povezujejo in oblikujejo elemente vrta

Gredice so lahko tudi malo drugačne

Poigramo se lahko z obliko in barvo gredic, solato in špinačo posadimo v skupine ali polkrožne vrstice, ki jih zaključimo s kovinskim elemntom, ki hkrati služi kot zaščita sadikam pred škodljivci

Načrtovanje vrta - malo drugačne gredice
Malo drugačne oblike gredic
kovicnska vrtna kletka
Zaščita, ki je obenem okras

Pergole so pomemben element pri oblikovanju vašega vrta

Običajno so pergole lesene, iz trpežnega in dobro impregniranega lesa. Primerena sta zlasti hrast in kostanj. Najatraktivnejše so zagotovo bujno poraščene ”pergole”, s katerih lahko v poletnih mesecih kar stoje obiramo takšne in drugačne plodove, opazujemo cvetoče vzpenjavke in prihranimo s prostorom.

Pergola iz glicinije
Glicinije pridejo na pergolah še posebej do izraza
Načrtovanje vrta - Pergola - rožnate vrtnice
Pergole z vrtnicami bodo posebej lepe spomladi in jeseni
Načrtovanje vrta - kamnita pergola in rdeče vrtnice
Kamnita pergola in rdeče vrtnice

Vrtni elementi, košare in rastlinjaki

Če rastlinam naredimo takšne opore, ki so hkrati tudi zanimiv vrtni element, prispevamo k bujnejši rasti, boljšemu pridelku, sami pa lažje obiramo plodove, ki so čisti in ne gnijejo tako hitro kot če so v stiku z zemljo.

vrtni element
Za bujnejšo rast
vrtni element - košara
S košarami lahko izkoristimo tudi prostor nad gredami

Avtor:
Klementina Tement, dipl.inž. krajinske arhitekture

www.vrtnarstvotement.si

 

Povej naprej: