Knjige o vrtu, ki jih mora prebrati vsak vrtičkar

Mongolski pregovor pravi: “Sončni vzhod prebuja naravo, branje knjig razsvetljuje glavo.” Prav zato smo na kup zbrali nekaj vrtičkarskih uspešnic, ki jih morate prebrati. Stvari lahko vedno izboljšamo, se kaj novega naučimo in kaj novega poizkusimo. 

Knjige o vrtu v prvem delu so tiste, ki jih boste lahko brali v slovenščini. Bodisi so to knjige slovenskih avtorjev ali prevedene v slovenščino. V drugem delu pa boste našli knjige o vrtu s specifičnimi vsebinami, kot so mikrobi, glive ipd. Nekatere od spodaj naštetih knjig o vrtu boste našli tudi v našem Vrtnem butiku na https://vrtnibutik.posadi.si/

Knjige o vrtu v slovenščini

knjige o vrtu, knjiga o vrtnarjenju, zeleni kvadrat, vrtlarica, organski vrtKornelija Benyovsky Šoštarić: Zeleni kvadrat – Zdravje iz organskega vrta

Knjiga, ki jo je napisala slavna in simpatična Vrtlarica, ki  že več let navdušuje hrvaške in slovenske gledalce. Svoje široko znanje vsak teden velikodušno deli z vsemi, ki jih zanimata praktično ekološko vrtnarjenje in pridelava zdrave hrane na domačem vrtičku. Avtorica je vsebine oddaj prelila v čudovito knjigo o zasnovi in negi organskega vrta. Njena knjiga je zasnovana preprosto in razumljivo. Nasveti, ki jih podaja, pa so praktični in učinkoviti. Tekst spremljajo čudovite fotografije. Definitivno knjiga, ki ne sme manjkati na vaši polici. Iz hrvaščine je knjigo prevedel Nikolaj Pečenko, izšla pa je pri založbi Ebesede. Knjigo lahko kupite TUKAJ.

 

vrt brez prekopavanja, knjiga o vrtu, knjige o vrtu

Robert Špiler: Štihanje, ne hvala

Še ena čudovita knjiga, ki je ‘’must-have’’ vsakega sonaravnega vrtičkarja. Knjiga o vrtu s praktičnimi in poglobljenimi nasveti izpod peresa praktika, ki že leta uživa v svojem zelenjavnem vrtu obilja. Robert Špiler nam v svoji knjigi razodene skrivnost vrta brez prekopavanja in recept za bujen vrt. V knjigi nam opiše konkretne postopke priprave tal za nove in obstoječe, velike in male vrtove, da dosežemo univerzalno rodovitna tla, mnogo manj plevela ter do 95% manj zalivanja. Knjiga nas vodi skozi vrtno sezono. Nudi nam informacije za nego tal in rastlin v vseh 4 letnih časih z najpomembnejšimi napotki za obilje pridelkov. Na voljo je že 2. izdaja knjige. In kar je najlepše: Za vsako prodano knjigo se posadi 5 dreves v sklopu projekta Pet dreves. Knjigo lahko kupite TUKAJ.

 

Preberi tudi: »Dobri« polži in »slabi« polži

 

permakultura, fukuoka, knjiga o vrtu, knjige o vrtnarjenju

Masanobu Fukuoka: Revolucija ene slamice

Poleg Bill Mollisonove biblije permakulture je Revolucija ene slamice tista, ki je obvezno čtivo vsakega permakulturnika. Knjiga je izšla že leta 1975, a je še vedno aktualna, mogoče še bolj kot kdajkoli prej. Zeleni revolucionar Masanobu Fukuoka (1913– 2008), ki je študiral mikrobiologijo in agronomijo, je način tradicionalnega japonskega ‘mindseta’ apliciral tudi na naravno kmetovanje. V tej knjigi so zbrani nasveti, ki jih je Fukuoka preveril na svoji sonaravni kmetiji. Knjigo je v slovenščino prevedel Domen Kavčič, izšla pa je pri založbi Porezen. Knjigo lahko kupite TUKAJ.

 

Posebne knjige o vrtu v angleščini

Prijetno nas je presenetil spletni portal slovenskega Bestseller-ja – Bestseller.si. V njihovi spletni trgovini namreč najdemo kvaliteten nabor knjig o organskem vrtnarjenju. Nam pa sta se zdeli najbolj zanimivi spodnji dve.

vrtna prst, mikrobi v zemlji, zelenjavni vrt, knjige o vrtuJeff Lowenfels: Teaming with Microbes

Ta knjiga govori o veliki vlogi, ki jo igrajo mikrobi v prsti. Pa tudi o tem, kako smo z uporabo kemični produktov prst osiromašili in postali odvisnih od njih. Knjiga Teaming with Microbes nam ponudi izhod iz tega začaranega kroga. Poda nasvete, kako vrtnariti na način, da negujemo prst in podpremo življenje v njej. Ta knjiga je primerna za vse, ki so zapriseženi sonaravnemu vrtnarjeju in jim je mar za okolje. Knjigo lahko kupite TUKAJ.

knjige o vrtni zemlji, literatura o vrtu, permakultura, mikorizaJeff Lowenfels: Teaming with Fungi

Še ena uspešnica izpod peresa Jeffa Lowenfelsa – tokrat o prijateljevanju z glivami. Knjiga Teaming with Fungi je vodič, kako na svojo stran pridobimo mikorizo. Mikoriza igra pomembno vlogo, ne samo v naravi nasploh, ampak tudi v kmetijstvu, hortikulturi in celo hidroponiki. Teaming with Fungi nam na enostaven način razloži simbiotski odnos (sožitje) med glivami v prsti in rastlinami. Razloži nam, kako pomembne so glive za življenje in kako lahko izkoristimo njihove prednosti. Tu boste ponovno našli veliko nasvetov o tem, kako podpreti življenje v prsti in kako pomagati imunskemu sistemu zelenjavnega vrta. Knjigo lahko kupite TUKAJ.

 

In še en nasvet!

Tudi če mislite, da nimate zelenih prstov – nič ne skrbite! Prenesite brezplačno mobilno aplikacijo Posadi.si na svoj mobilni telefon in pridelajte svežo zelenjavo že letos!

Če pa nimate Android telefona ali ste bolj navajeni na računalnik, se lahko brezplačno registrirate na našo spletno aplikacijo Posadi.si. Poleg setvenega koledarja in nasvetov lahko s spletno aplikacijo tudi načrtujete vaš vrt.

To pa še ni vse! V našo aplikacijo prihaja tudi prva platforma za izmenjavo semen. Če želite biti o izidu te nove funkcije obveščeni prvi in jo premierno preizkusiti, se prijavite tukaj: KLIK

Povej naprej: