Jardin potager – francoski kuhinjski vrt

Slavni francoski impresionist Claude Monet je nekoč zapisal: »Moj vrt je moja najlepša mojstrovina.« Slikar je namreč oboževal naravo – tako divjo kot kultivirano. In nič čudnega, da je svoje vrtove negoval, ne samo na platnu, ampak tudi v vsakdanjem življenju. Še danes so znani njegovi okrasni vrtovi v kraju Giverny v Normandiji, kjer je prebival. Malo manj znan pa je njegov zelenjavni vrt, načrtovan kot klasičen francoski kuhinjski vrt ali t.i. jardin potager.

 

Francoska beseda potager označuje okrasni zelenjavni vrt. Sam dizajn tega vrta se zgodovinsko naslanja na francoske renesančne vrtove in kasneje baročne dizajne okrasnih vrtov. Pri potager vrtu gre predvsem za to, da ima sam zelenjavni vrt tudi okrasno, estetsko funkcijo. Zato so v dizajnu zasaditve tega vrta mešane. Jardin potager je tako zasajen z okrasnimi in užitnimi rastlinami – cvetlicami, grmičevjem, sadnim drevjem, zelišči in zelenjavo. Jardin potager na igriv način združuje estetsko funkcijo vrta z uporabno.

Izbor rastlin za ta vrt je podrejen tako uporabnosti kot barvi, obliki in sami teksturi. Na francoskem kuhinjskem vrtu bomo torej lahko nabrali zelenjavo in šopek čudovitih rož. Sama beseda ‘potager’ pa v francoščini v dobesednem prevodu pomeni ‘nekaj za v jušni lonec’.

Prostor potager vrtov je klasično takoj ob hiši oz. vili, od koder imamo nanj pogled. Polega tega pa tik ob domu nudi prostor za sprostitev, sprehod in občudovanje barv in oblik. In kot najpomembnejše – vse je na dosegu roke.

 

kuhinjski vrt zelenjavni vrt dizajn vrta načrtovanje vrta francoski
Francoski kuhinjski vrt ali jardin potager

Načela oblikovanja potager kuhinjskega vrta

Francoski kuhinjski vrt – jardin potager je, kot smo že omenili, zelenjavni vrt, ki opravlja tudi estetsko, okrasno funkcijo. Glavne točke, ki jih moramo pri načrtovanju tega kuhinjskega vrta upoštevati, so: cikli rasti, linije, barve in teksture. Prav tako je zelo pomembno, da določimo centralno točko vrta, okrog katere bosta potekala vsa nadaljnja zasaditev in oblikovanje. Velja upoštevati tudi spodnje smernice.

Ustvarite ogrado ali razmejitev

Večina potager vrtov je obdana s takšno ali drugačno ogrado. Ta naj bi vrt ločila od naravnih, neobdelanih površin. To so lahko preprosto tudi samo grmovnice ali jagodičevje – maline, ribez, robide… Jagodičevje je poleg tega tudi uporabno, saj ga lahko uživamo. Prav tako pride v poštev npr. lovor, oleander, celo pušpan in podobne grmovnice. Mogoče lahko izkoristimo že obstoječe zidove ali sami zgradimo primerno naravno ograjo. Mogoče takšno, kot smo jih predlagali v našem zapisu o naravnih ograjah – skočite na: Čudovite tradicionalne ograje, ki smo jih pozabili #1. Ali pa se lotite skladanja krasnega suhega zidu.

Vrt načrtujte in zasadite v neposredni bližini doma

Francoski kuhinjski vrt vedno leži poleg hiše, od koder si ga lahko ogledujemo. En od namenov takega zelenjavnega vrta je tudi sprostitev in užitek. To je vrt, kjer si lahko spočijemo oči in dušo, se sprehodimo in uživamo v harmoniji barv, oblik in tekstur. Potager zelenjavni vrt nam ponuja obilje na dosegu roke.

Francoski kuhinjski vrt naj bo estetski

V tem vrtu mešano zasadite trajnice in enoletnice, dišavnice in zelenjadnice, rože in okrasne rastline. Rastline bodo ob pravilni zasaditvi blagodejno vplivale ena na drugo. Bujno cvetje bo privlačilo opraševalce in ostale koristne žuželke. Prav tako lahko vključite grmovnice in manjša drevesa, ki bodo pritegnila ptice in ostale prijatelje vrtov. Dober primer so popenjavne vrtnice na lični opori, ki vrt krasijo in pritegnejo opraševalce. Pa tudi za v vazo so primerne.

 

Preberite več: Zelišča, dišavnice in rože – Varuhi zelenjavnega vrta

 

kuhinjski zelenjavni vrt samooskrbni vrt eko vrt organska pridelava zelenjave sonaravni
Kraljevi zelenjavni potager vrt v Versaju. | Foto: Paris Histoire [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

Postavite visoke grede

Velikokrat se srečamo s podlago, ki ni primerna za gojenje zelenjave. Enostavna rešitev so lahko visoke grede. Visoke grede z dobro drenažo in napolnjene s kvalitetno zdravo prstjo bodo zagotovile bujen pridelek. Lahko jih izdelamo na veliko načinov. Med visokimi gredami pa se oblikujejo tudi jasne potke, ki jih lahko primerno uredimo. Lepo izdelane visoke grede bodo v ponos vsakemu vrtičkarju.

 

Preberite tudi: Grede zelenjavnega vrta

Vrtne potke – del kuhinjskega vrta

V potager vrtu so pomembne tudi estetsko urejene potke. Te naj bodo dovolj široke in prehodne, da se boste lahko brez težav sprehajali skozi vrt (tudi s samokolnico!). Ob širših glavnih potkah zasadite trajnice, ki bodo utrdile prst in dale strukturo vrtu. Dobro je, da potke zastrete, zasadite s pohodnimi rastlinami ali celo tlakujete.

Naj bo vrt živ tudi v zimskem času

Potager kuhinjski vrt je tudi v zimskem času privlačen za oko. Zato poskrbite, da na vrt zasadite tudi zimzelene trajnice, rastline, ki v določenih letnih časih krasijo vrt s pisanimi listi, posebno barvo lubja, čez zimo mogoče z majhnimi rdečimi plodovi… Na jesen vrt počistite in uredite. Odstranite odmrle rastline, poravnajte grede. Razmišljajte o pomladi in o prvih znanilcih pomladi na vašem vrtu.

 

Imate tudi v zelenjavni vrt, ki ga krasijo trajnice? Ste ponosni na to, kako lep je vaš vrt? Pošljite nam fotografijo ali dve, da jo delimo tudi z ostalimi.

 

načrtovanje vrta, načrt vrta, zasaditev na vrtu
Pisano zasajen kuhinjski vrt v visokih gredah.

In še en nasvet!

Tudi če mislite, da nimate zelenih prstov – nič ne skrbite! Prenesite brezplačno mobilno aplikacijo Posadi.si na svoj mobilni telefon in pridelajte svežo zelenjavo že letos!

Če pa nimate Android telefona ali ste bolj navajeni na računalnik, se lahko brezplačno registrirate na našo spletno aplikacijo Posadi.si. Poleg setvenega koledarja in nasvetov lahko s spletno aplikacijo tudi načrtujete vaš vrt.

To pa še ni vse! V našo aplikacijo prihaja tudi prva platforma za izmenjavo semen. Če želite biti o izidu te nove funkcije obveščeni prvi in jo premierno preizkusiti, se prijavite tukaj: KLIK

Povej naprej: