Scorzonera hispanica
Gojenje črnega korena
Sejemo ga neposredno na stalno mesto, ko ima zemlja vsaj 15°C. Kali dolgo in neenakomerno. Za boljšo kalitev ga zalijemo z rmanovim čajem. Pazimo, da se v času kaljenja zemlja ne izsuši. Več kot leto staro seme slabo kali, zato vedno kupimo sveže seme.
Razmaki med črnimi koreni
Med vrstami vsaj 40 cm, med rastlinami v vrsti 5 cm.
Lega
Sončna.
Količina
Do 20 rastlin na osebo.
Datum sajenja
Maj. Kali do tri tedne.
Gnojenje črnega korena
Gnojimo ga z domačim kompostom.
Zalivanje črnega korena
Razen ob kaljenju ni potrebno, bolj je pomembno, da so tla dobro odcedna.
Dobri sosedje črnega korena
fižol, kolerabica, solata, por, lubenice
Slabi sosedje črnega korena
/
Bolezni in škodljivci
Je nezahteven, pepelasto plesen odženemo s tuširanjem z blagimi curki vode in s pripravki iz preslice. Kjer so težave z voluharji, pa ga je težko pridelati.
Spravilo črnega korena
Pulimo ga previdno z vilami, saj se hitro zlomi. V hladilniku ga hranimo do enega tedna, v posodi ali zavitega v plastično vrečko. Če ga jeseni pokrijemo s slamo, ga lahko pulimo tudi pozimi. Lahko tudi prezimi, drugo leto pa požene cvetove, ki jim moramo sproti trgati, da ne ošibijo korena.
Prehrana
Uživamo olupljene dolge in krhke korene ter mlade liste, ki jih dodamo v zelene solate. Je lahko prebavljiv. Vsebuje inulin in druge glukozide, zato znižuje sladkor v krvi.
Pomembno
Je sorodnik solate, kar je treba upoštevati pri kolobarju.
Posebnosti črnega korena
Uspeva tudi na bazičnih tleh, njegova pridelava je nezahtevna. Njegovi sorodniki imajo korene različnih barv od bele do različnih odtenkov rjave.