Zelenjava od A do Ž: Repa

Brassica rapa

Gojenje repe

Sejemo jo neposredno na stalno mesto. Raste tudi pri nizkih temperaturah (nekaj nad 0°C).

Razmaki med repami

Med vrstami vsaj 30 cm, rastline v vrsti redčimo na 20 cm.

Lega

Sončna.

Količina

Do 20 rastlin na osebo.

Datum sajenja

Junij—julij. Kali od 7 do 10 dni.

Gnojenje repe

Ne gnojimo, sadimo pa na mestu, kjer je bila prejšnja rastlina pognojena. Pozorni smo na pomanjkanje bora.

Zalivanje repe

Je manj zahtevna, a poskrbimo, da ji ne primanjkuje vlage.

Dobri sosedje repe

graščica, grah, fižol, solata, špinača, ognjič, žametnica

Slabi sosedje repe

druge križnice

Bolezni in škodljivci

Bolhači in gosenice metuljev. Je nezahtevna, tudi škodljivci škodijo le mladim rastlinam. V kisli zemlji jo lahko napade golšavost kapusnic. Skrbimo za rahla in dobro odcedna tla.

Spravilo repe

Pulimo jo novembra. Shranimo v pesku v vlažni in hladni kleti ali jo kisamo na podoben način kot zelje.

Prehrana

Liste uporabimo za solato ali sok, koren pa predvsem za kislo repo. Vsebuje veliko gorčičnih olj, vitaminov, mineralov in antioksidantov. Koristna je predvsem v jesenski in zimski prehrani. Recepti

Pomembno

Sejemo v drugi polovici poletja – pri previsokih temperaturah ne razvije korenov.

Posebnosti repe

Posebno kakovostna je sorta kranjska repa. Ista sort ima okrogle in podolgovate različice.

Povej naprej: