Zelenjava od A do Ž: rukola

Rucola selvatica

Gojenje rukole

Najbolje uspeva v hladnejšem delu leta. Da bomo imeli dalj časa mlade liste, jo lahko sejemo v manjših količinah enkrat tedensko.

Razmaki med rukolami

Ne potrebuje svojih vrstic, lahko jo sejemo med solato ali radič. Pri samostojnem sajenju pustimo med vrsticami 15 cm, rastline v vrsti pa na gosto.

Lega

Sončna.

Količina

Do 50 rastlin na osebo oz. 30-60 cm setvene vrste.

Datum sajenja

Čez celo leto, če je temperatura zunaj vsaj 5°C, sicer pa v neogrevane rastlinjake ali v lončke in posode. Ob primerni toploti kali že v petih dneh, sicer približno 10 dni.

Gnojenje rukole

Ni potrebno.

Zalivanje rukole

V sušnem obdobju redno zalivamo.

Dobri sosedje rukole

nizki fižol, korenček, zelena, rdeča pesa, solata, kumarice, čebula, krompir, špinača

Slabi sosedje rukole

kapusnice

Bolezni in škodljivci

Radi jo napadejo bolhači, ki povzročijo luknjice v listih. Ni jih potrebno preganjati, lahko pa jih lovimo na rumene lepljive plošče, ki jih postavimo nizko nad rastline in vsak drugi dan premikamo.

Spravilo rukole

Režemo sproti po potrebi. Režemo mlade liste, srčne liste pustimo. Lahko obtrgujemo tudi ob cvetenju, če nam okus ni premočan.

Prehrana

Uživamo jo svežo. Ima značilen oster okus, ki je šibkejši pri mladih listih, močnejši pa pri rasti v suši. Vsebuje veliko vlaknin, vitamina C in A ter nekaj železa. Recepti

Pomembno

Pod tem imenom poznamo dve rastlini, gojeno in divjo rukolo. Gojena (eruca sativa) raste nekoliko počasneje, njeni listi so manj narezljani, cvetovi umazano beli, okus pa manj izrazit. Divja rukola (rucola selvatica) dobro prezimi, ima rumene cvetove in po vsakem rezanju močnejši okus.

Posebnosti rukole

Je zelo nezahtevna in hitro rastoča rastlina, ki uspeva v vseh tipih tal, zato je primerna tudi za začetnike vrtnarjenja. Je sorodnica redkvice, gorčice in kapusnic. Ker uspeva čez celo leto, je pozimi pomemben vir vitamina C.

Povej naprej: