Zelenjava od A do Ž: kolerabica

Posted on Posted in Vrtičkarski nasveti, Zelenjava od A do Ž

Brassica oleracea

Gojenje kolerabice

Sadimo jo med druge rastline. Lahko jo sejemo neposredno na končno mesto, bolj običajno pa iz sadik. Sejemo večkrat po nekaj rastlin. Uspešno raste že pri dnevni temperaturi nad 10°C in nočni nad 5°C.

Razmaki med kolerabicami

Med vrstami 30 cm, med rastlinami v vrsti vsaj 20 cm; lahko jo tudi sadimo med druge rastline, s katerimi se dobro razume.

Lega

Sončna.

Količina

Približno 10 rastlin na osebo.

Datum sajenja

Za sadike februar—sredina avgusta. Kali 10 dni.

Gnojenje kolerabice

Z domačim kompostom. Gojimo na drugi poljini. Pozorni smo na pomanjkanje bora. Manj gnojenja potrebuje, če jo gojimo med fižolom ali grahom.

Zalivanje kolerabice

Je občutljiva na pomanjkanje vode, zato redno zalivamo do globine 20 cm.

Dobri sosedje kolerabice

stročnice, solata, rdeča pesa, kumare, zelena, čebula, črni koren, krompir, blitva, paprika, redkvica, špargelj, meta, timijan, kamilica, kumina

Slabi sosedje kolerabice

paradižnik

Bolezni in škodljivci

Ni posebej občutljiva, v primeru napadov pa ravnamo kot pri zelju.

Spravilo kolerabice

Gomolje poberemo, ko so veliki približno 5 cm, poleti še prej. Pozneje olesenijo. Gomolje shranimo v hladilniku v plastičnih vrečkah do tri tedne, v vlažni in hladni kleti zdržijo do tri mesece.

Prehrana

Uživamo mlado, še ne olesenelo odebeljeno steblo ter liste (kot sok, špinačo ali v različnih jedeh). Vsebuje večino vitaminov in mineralov. Recepti

Pomembno

Ne prenaša kisle zemlje. Če rastlini primanjkuje vlage, gomolji popokajo.

Posebnosti kolerabice

Kljub imenu ni podobna kolerabi. Poznamo bele (zelene) in rdeče kolerabice. Rdeče so manj občutljive in vsebujejo nekoliko več koristnih snovi.