Zelenjava od A do Ž: Čebula

Allium cepa

Gojenje čebule

Uporabimo sadike, pridelamo iz čebulčka ali zgodaj spomladi posejemo seme na stalno mesto.

Razmaki med čebulami

Med vrstami vsaj 30 cm, med rastlinami v vrsti vsaj 10 cm; za pridelovanje mlade čebule pa v vrsti eno tik druge.

Lega

Sončna.

Količina

Približno 15 rastlin na osebo.

Datum sajenja

Sadike sejemo januarja, seme na prostem do konca marca (ko ima zemlja vsaj 3°C), čebulček do konca aprila. Semena prezimnih sort sejemo avgusta, njihov čebulček pa konec septembra. Uspeva že nad 7°C, optimalne temperature za rast so okoli 20°C. Kali dva do tri tedne.

Gnojenje čebule

Ne gnojimo, skrbimo za rahla tla.

Zalivanje čebule

V času debeljenja čebule potrebuje veliko vlage. Zalivamo do globine 15 cm dvakrat na teden. Uporabimo organsko zastirko.

Dobri sosedje čebule

bučka, kolerabica, korenček, peteršilj, kumare, paradižnik, pastinak, rdeča pesa, solata, jagode, janež, koper, kamilice, krompir, radič

Slabi sosedje čebule

fižol, grah, bob, čičerika, brstični ohrovt, cvetača, črna redkev, drobnjak, česen, por, kitajsko zelje, ohrovt, zelje

Bolezni in škodljivci

Čebulna muha, resarji. V bližino čebule nastavimo rumene lepljive plošče in ko se ulovijo prve muhe, jo tesno pokrijemo (z loki čez rastline). Skrbimo za rahlo zemljo in pravo medvrstno razdaljo, vsaj pet let je ne sadimo na isto mesto. Ne gnojimo z dušikom ali hlevskim gnojem.

Spravilo čebule

Ko se poležejo prvi listi in je steblo nad čebulo mehko, je čas za spravilo. Pulimo skupaj z listi, zvežemo v šopke in na suhem posušimo. Hranimo v suhem prostoru v mrežastih vrečah ali obešeno.

Prehrana

Podzemni del, pri mladi čebuli tudi listi. Vsebuje veliko eteričnih olj in antioksidantov. Recepti

Pomembno

Čebula je odvisna od dolžine dneva – v kratkem dnevu razvija korenine, v dolgem pa liste, zato je zadnji datum za setev konec marca.

Posebnosti čebule

Znižuje količino sladkorja v krvi, raven holesterola, čisti kri. Je osnovna sestavina marsikatere jedi. Barvila v čebuli lahko uporabimo za barvanje pirhov.

Povej naprej: