Cucurbita maxima/moschata
Gojenje buče
Lahko jih sejemo neposredno na končno mesto, ko ima zemlja temperaturo vsaj 20°C, bolj običajna pa je vzgoja iz sadik s koreninsko grudo.
Razmaki med bučami
Grmičaste sorte med vrstami vsaj 1 m, med rastlinami v vrsti vsaj 0,5 m, plazeče sorte pa še veliko več.
Lega
Sončna.
Količina
Ena rastlina na osebo.
Datum sajenja
Na prostem maja, za sadike v aprilu. Kali 8 dni.
Gnojenje buče
Potrebujejo veliko gnojil. Uporabimo hlevski gnoj ali domači kompost, lahko jih posadimo kar na kompostu. Razlog za sušenje plodov je lahko pomanjkanje bora ali mangana.
Zalivanje buče
Če želimo večji pridelek, jih obilno namakamo – najmanj vsak drugi dan do globine 20 cm. Pokrijemo z organsko zastirko.
Dobri sosedje buče
bazilika, sladka koruza, sončnice, fižol, čebula, kapucinke, bob, grah, črna redkev, redkvica, paradižnik, solata, meta
Slabi sosedje buče
/
Bolezni in škodljivci
Če jih napadejo škodljivci ali bolezni, posadimo nove rastline (do sredine avgusta). Poskrbimo za pravilno medvrstno razdaljo in zračna tla, uporabimo organsko zastirko in občasno zalijemo z algino brozgo.
Spravilo buče
Zrele so, ko spremenijo barvo, ko ta postane bolj intenzivna ali, ko postane pecelj rumen in zaskorjen. Buče, primerne za skladiščenje, moramo pobrati res zrele in jih shranimo v hladno klet.
Prehrana
Uporabljamo meso sadeža, cvetove in semena. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov. Recepti
Pomembno
Seme pobiramo le, če nikjer v bližini (500 m) ni druge sorte buč. Če je meso grenko, gre za okrasno bučo ali križanca.
Posebnosti buče
Poznamo jedilne in okrasne buče, med katerimi ne gre zamenjati, saj okrasne niso užitne.