Zelenjava od A do Ž: buča

Cucurbita maxima/moschata

Gojenje buče

Lahko jih sejemo neposredno na končno mesto, ko ima zemlja temperaturo vsaj 20°C, bolj običajna pa je vzgoja iz sadik s koreninsko grudo.

Razmaki med bučami

Grmičaste sorte med vrstami vsaj 1 m, med rastlinami v vrsti vsaj 0,5 m, plazeče sorte pa še veliko več.

Lega

Sončna.

Količina

Ena rastlina na osebo.

Datum sajenja

Na prostem maja, za sadike v aprilu. Kali 8 dni.

Gnojenje buče

Potrebujejo veliko gnojil. Uporabimo hlevski gnoj ali domači kompost, lahko jih posadimo kar na kompostu. Razlog za sušenje plodov je lahko pomanjkanje bora ali mangana.

Zalivanje buče

Če želimo večji pridelek, jih obilno namakamo – najmanj vsak drugi dan do globine 20 cm. Pokrijemo z organsko zastirko.

Dobri sosedje buče

bazilika, sladka koruza, sončnice, fižol, čebula, kapucinke, bob, grah, črna redkev, redkvica, paradižnik, solata, meta

Slabi sosedje buče

/

Bolezni in škodljivci

Če jih napadejo škodljivci ali bolezni, posadimo nove rastline (do sredine avgusta). Poskrbimo za pravilno medvrstno razdaljo in zračna tla, uporabimo organsko zastirko in občasno zalijemo z algino brozgo.

Spravilo buče

Zrele so, ko spremenijo barvo, ko ta postane bolj intenzivna ali, ko postane pecelj rumen in zaskorjen. Buče, primerne za skladiščenje, moramo pobrati res zrele in jih shranimo v hladno klet.

Prehrana

Uporabljamo meso sadeža, cvetove in semena. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov. Recepti

Pomembno

Seme pobiramo le, če nikjer v bližini (500 m) ni druge sorte buč. Če je meso grenko, gre za okrasno bučo ali križanca.

Posebnosti buče

Poznamo jedilne in okrasne buče, med katerimi ne gre zamenjati, saj okrasne niso užitne.

Povej naprej: