Zelenjava od A do Ž: Česen

Allium sativum

Gojenje česna

Razmnožujemo s stroki. Večje stroke kot sadimo, večji bo pridelek. Čebule razdelimo tik pred sajenjem. Uspeva že nad 7°C, optimalne temperature za rast so okoli 20°C.

Razmaki med česni

Med vrstami vsaj 30 cm, med rastlinami v vrsti 5—10 cm.

Lega

Sončna.

Količina

Približno 15 rastlin na osebo.

Datum sajenja

Jesenski: konec oktobra—januar, spomladanski: februar. Kali dva tedna.

Gnojenje česna

Ne gnojimo.

Zalivanje česna

V času debeljenja strokov potrebuje veliko vlage. Zalivamo do globine 15 cm dvakrat na teden. Uporabimo organsko zastirko.

Dobri sosedje česna

jagode, maline, solata, paradižnik, rdeča pesa, korenje, kumare, žametnice, kapucinke, ognjič, sadno drevje

Slabi sosedje česna

fižol, grah, bob, čičerika, soja

Bolezni in škodljivci

Je manj občutljiv. Ne gnojimo s hlevskim gnojem in dušikom, tla naj bodo rahla.

Spravilo česna

Spravimo ga takoj, po porumeni tretjina listov. Pulimo ga skupaj z listi, zvežemo v šopke in na suhem posušimo. Hranimo v suhem prostoru v mrežastih vrečah ali obešenega.

Prehrana

Stroki in mlada čebula. Ima veliko koristnih učinkov: deluje antiseptično, znižuje holesterol in krvni tlak, vsebuje vitamine A, B1, B2, C. Recepti

Pomembno

Česen je odvisen od dolžine dneva – v kratkem dnevu razvija korenine, v dolgem pa liste. Svetna debla odrežemo, da dobimo močnejšo čebulo.

Posebnosti česna

Je izjemno zdrav. Ločimo spomladanski in jesenski/zimski česen.

Povej naprej: