Zelenjava od A do Ž: por

Allium porrum

Gojenje pora

Iz sadik ali neposredno na stalnem mestu. Sadike vzgajamo v hladnem zaščitenem prostoru, le ob kaljenju potrebuje višje temperature. Ob presajanju lahko skrajšamo koreninski sistem, kar ga ojača, tla pa zastremo z organsko zastirko. Uspeva že nad 7°C, optimalne temperature za rast so okoli 20°C.

Razmaki med pori

Med vrstami vsaj 40 cm, med rastlinami v vrsti vsaj 10 cm, raje 20.

Lega

Polsenčna.

Količina

Približno 10 rastlin na osebo.

Datum sajenja

Januar (sadike)—junij (prezimne sorte). Kali dva tedna.

Gnojenje pora

Z domačim kompostom, z gnojem pa le, če bo tam najprej kakšna druga rastlina. V času intenzivne rasti listov dognojimo (kompost, pepel, koprivna/gabezova pokrivka).

Zalivanje pora

Potrebuje veliko vode. Zalivamo 20 cm globoko dvakrat na teden. Lahko tudi po listih, a zjutraj.

Dobri sosedje pora

korenček, endivija, kumare, črni koren, paradižnik, peteršilj, solata, zelje, zelena

Slabi sosedje pora

čebula, fižol, grah, bob, čičerika, soja

Bolezni in škodljivci

Porova zavrtalka, resarji. V bližino pora nastavimo rumene lepljive plošče in ko se ulovijo prve muhe, por tesno pokrijemo (z loki čez rastline) do oktobra.

Spravilo pora

Mnoge sorte lahko prezimijo na prostem. Najbolje ga je skladiščiti kar na vrtu, osutega z zemljo, v hladilniku lahko nekaj tednov. Hranimo ga s koreninami vred. Lahko ga tudi sušimo ali zamrznemo.

Prehrana

Uporabljamo belo steblo in del zelenih listov. Vsebuje celo več vitaminov in rudnin kot čebula, manj pa antibiotičnih snovi. Recepti

Pomembno

Potrebuje rahlo zemljo, zato mu presajanje koristi. Dobro prezimijo nizke, čokate vrste pora. Da je obeljeni del stebla višji, ga osujemo do prvih listov.

Posebnosti pora

Je edina čebulnica, ki ne draži želodca. Uživamo ga lahko vse leto.

Povej naprej: