Zelenjava od A do Ž: solata

Lactuca sativa

Gojenje solate

Njena pridelava je enostavna, poznamo pa veliko tipov. Lahko jo sejemo na stalno mesto (že pri 2 do 3°C) ali pripravimo sadike z ali brez koreninske grude. Pri kaljenju ne mara visokih temperatur, zato senčimo. Vedno sejemo v vrsto, razmaki pa naj ustrezajo posamezni vrsti solate. Uspeva že nad 5°C, optimalne temperature za rast in razvoj so okoli 18°C.

Razmaki med solato

Odvisni so od posamezne sorte. Za spomladanske in jesenske krhkolistne sorte vsaj 40 cm med vrstami in 30 cm v vrsti, pri mehkolistnih lahko 5 cm manj. Za poletno pridelavo so lahko razdalje 10 cm krajše.

Lega

Sončna.

Količina

Pet rastlin na osebo.

Datum sajenja

Na prostem marec—september, v skladu z navodili za posamezno sorto. Jeseni možnost uspešne prezimitve povečamo z dvema setvama. Kali od 7 do 10 dni.

Gnojenje solate

Ne potrebuje posebnega gnojenja, le rahla tla.

Zalivanje solate

Potrebuje vedno vlažna tla. Z zalivanjem začnemo, če je vrhnjih 5 cm suhih. Zalivamo zjutraj, zvečer pa samo z ogreto vodo.

Dobri sosedje solate

paradižnik, paprika, sladka koruza, blitva, bučke, cvetača, čebula, črna redkev, črni koren, drobnjak, fižol, grah, kumare, kolerabica, ohrovt, pastinak, por, repa, redkvica, zelena, zelje, meta, špinača, sladki komarček, korenček, jagode

Slabi sosedje solate

peteršilj

Bolezni in škodljivci

Zraste hitro, zato ima ob primerni razdalji med rastlinami in zmernem gnojenju manj škodljivcev. Ti so koreninske uši, strune in solatna plesen.

Spravilo solate

Režemo jo sproti, če se le da, popoldne, ko vsebuje najmanj nitratov. Za čiščenje ne uporabljamo kovinskih nožev, ker kemična reakcija ob dotiku manjša količino vitaminov. V hladilniku hranimo solato neoprano in suho. Peremo cele liste.

Prehrana

Sveži listi. Vsebuje veliko vitaminov, mineralov in vlaknin. Več jih vsebujejo temnolistne solate in manj gnojene rastline, manj pa rastline iz rastlinjakov, solata berivka in obeljeni deli v glavnatih sortah. Recepti

Pomembno

Skrbimo, da so tla rahla. Kaljenje pospešimo z rmanovim čajem. Uporabimo sveža, čim mlajša semena. Njen razvoj je odvisen od dolžine dneva, uhajanje v cvet preprečimo s pravim izborom sorte glede na letni čas.

Posebnosti solate

Za setve zgodaj pomladi so najprimernejše krhkolistne sorte braziljanka, bistra, posavka, ljubljanska ledenka, krhkolistne sorte za poletno vročino pa so leda, ljubljanska ledenka, unicum, ameriška rjavka, dalmatinska ledenka. Prezimne sorte: vegorka, posavka in bistra (krhkolistne), zimska rjavka in nansen (mehkolistne). Mehkolistni sorti za uporabo zgodaj spomladi in pozno jeseni sta atrakcija in kraljica maja.

Povej naprej: