Allium porrum
Gojenje pora
Iz sadik ali neposredno na stalnem mestu. Sadike vzgajamo v hladnem zaščitenem prostoru, le ob kaljenju potrebuje višje temperature. Ob presajanju lahko skrajšamo koreninski sistem, kar ga ojača, tla pa zastremo z organsko zastirko. Uspeva že nad 7°C, optimalne temperature za rast so okoli 20°C.
Razmaki med pori
Med vrstami vsaj 40 cm, med rastlinami v vrsti vsaj 10 cm, raje 20.
Lega
Polsenčna.
Količina
Približno 10 rastlin na osebo.
Datum sajenja
Januar (sadike)—junij (prezimne sorte). Kali dva tedna.
Gnojenje pora
Z domačim kompostom, z gnojem pa le, če bo tam najprej kakšna druga rastlina. V času intenzivne rasti listov dognojimo (kompost, pepel, koprivna/gabezova pokrivka).
Zalivanje pora
Potrebuje veliko vode. Zalivamo 20 cm globoko dvakrat na teden. Lahko tudi po listih, a zjutraj.
Dobri sosedje pora
korenček, endivija, kumare, črni koren, paradižnik, peteršilj, solata, zelje, zelena
Slabi sosedje pora
čebula, fižol, grah, bob, čičerika, soja
Bolezni in škodljivci
Porova zavrtalka, resarji. V bližino pora nastavimo rumene lepljive plošče in ko se ulovijo prve muhe, por tesno pokrijemo (z loki čez rastline) do oktobra.
Spravilo pora
Mnoge sorte lahko prezimijo na prostem. Najbolje ga je skladiščiti kar na vrtu, osutega z zemljo, v hladilniku lahko nekaj tednov. Hranimo ga s koreninami vred. Lahko ga tudi sušimo ali zamrznemo.
Prehrana
Uporabljamo belo steblo in del zelenih listov. Vsebuje celo več vitaminov in rudnin kot čebula, manj pa antibiotičnih snovi. Recepti
Pomembno
Potrebuje rahlo zemljo, zato mu presajanje koristi. Dobro prezimijo nizke, čokate vrste pora. Da je obeljeni del stebla višji, ga osujemo do prvih listov.
Posebnosti pora
Je edina čebulnica, ki ne draži želodca. Uživamo ga lahko vse leto.