Zelenjava od A do Ž: blitva

Beta vulgaris

Gojenje blitve

Pridelujemo jo iz sadik ali sejemo na prosto. Iz enega semena lahko vzkali več rastlin. Uspeva že nad 5°C, optimalne temperature za rast in razvoj so okoli 18°C.

Razmaki med blitvami

Med vrstami vsaj 40 cm, med rastlinami v vrsti vsaj 40 cm.

Lega

Sončna.

Količina

Tri do pet rastlin na osebo.

Datum sajenja

Na prostem maj; za sadike marec in april. Kali približno dva tedna.

Gnojenje blitve

Na drugi poljini. Gnojimo z domačim kompostom (2 l/m2). Poleti lahko zalijemo z gabezovo/koprivno/algino brozgo.

Zalivanje blitve

Če nima dovolj vlage, hitro zacveti. Namakamo globoko, ne zalivamo po listju.

Dobri sosedje blitve

brokoli, brstični ohrovt, cvetača, črna redkev, drobnjak, fižol, grah, zelje, kitajsko zelje, ohrovt, kolerabica, korenček, redkvica, solata, tagetes, ognjič, kapucinke

Slabi sosedje blitve

rdeča pesa, špinača, loboda

Bolezni in škodljivci

Bolezni preprečimo z dovolj veliko medvrstno razdaljo, gnojenjem na osnovi alg, rahlimi tlemi. V vročini uporabimo organsko zastirko. Pikapolonice na vrtu brez insekticidov poskrbijo za uši, ki se občasno pojavljajo na tej rastlini. Če se pojavi pesna listna pegavost, liste odrežemo in rastlino poškropimo z kamiličnim čajem.

Spravilo blitve

Poleti sproti režemo liste, ohranjamo pa srčne. V hladilniku je ne hranimo. Za zamrzovanje jo na hitro blanširamo in hitro ohladimo v mrzli vodi.

Prehrana

Listi in odebeljene listne žile, pripravimo jo kot špinačo. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov, v nasprotju s špinačo ne kopiči nitratov. Recepti

Pomembno

Ne prenese pogoste setve na istem mestu. Potrebuje primerno vsebnost kalija v tleh. Ugajata ji okopavanje in vzdrževanje rahlih tal. Ne prenaša zastajanja vode v tleh. Brez težav prezimi, zato jo pustimo čez zimo na prostem. Listi so koristni tudi za zastiranje in kompostni material.

Posebnosti blitve

Primerna je za ljudi z majhnimi vrtovi, saj so štiri rastline dovolj za tričlansko družino. Botanično ni v sorodu s špinačo, temveč s peso.

Povej naprej: