Spomladanska priprava vrta brez prekopavanja

Priprava gredic malo drugače. Brez štihanja!

Spomladanska priprava vrta navadno poteka tako, da se ga prekoplje ali po domače preštiha. Med ljudmi je razširjeno prepričanje, da z vsakoletnim prekopavanjem svojo prst izboljšajo, a temu ni tako. Narava vedno teži k ravnovesju in ustvarjanju zaključenih, stabilnih ekosistemov in enako je na naši vrtni zemlji. Le ta ima ravnovesje vzpostavljeno po plasteh.

Z obračanjem plasti premešamo, porušimo ravnovesje in v zemlji se začnejo dogajati procesi, ki težijo k ponovni vzpostavitvi stabilnih plasti. S tem zemlja izgublja moč, ki bi jo drugače lahko dala našim rastlinam. Pa roko na srce, štihanje je tudi zelo utrujajoče.

Najbolje je na pripravo na novo sezono misliti že jeseni in na gredice nasuti nekaj centimetrov komposta s slamo ali listjem. S takšno zastirko zemljo dolgoročno obogatimo in jo rahljamo, saj z njo hranimo deževnike ter druge talne organizme, poleg tega se čez zimo kompost veže z glino in tvori »glineno-kompostne obročke«. Ti obročki, so glavni ”krivci” za rahlo prst na vaših vrtičkih.

Če spomladi ne bomo štihali, še ne pomeni, da bomo lahko kar takoj sejali. Nekaj časa in energije že moramo vložiti v pripravo zemlje pred setvijo ali sejanjem. Za uspešen štart v novo sezono predstavljam enostavne prijeme ter izbrana orodja, s katerimi hitro in učinkovito pripravimo gredice.

Gredice počistimo in pripravimo na novo sezono.

Ko se zemlja odtali in osuši (primerno suha je takrat, ko se nam ne lepi na obutev), iz gredic odstranimo morebitno plevel, listje, slamo, …Če je na gredici skozi zimo ležala plast komposta, ga ne odstranjujemo, temveč pustimo, saj ga bomo tekom priprave gredic dobro pomešali v zgornjo plast zemlje.

Pleveli najlažje odstranimo z nihajno motiko, ki hitro in učinkovito opravi svojo nalogo. Njena  posebnost je namreč v nihajnem členu, ki njeno ostro rezilo nastavi na popolni kot, da se lahko v obeh smereh zarine v zemljo in hkrati še spodreže korenine s plevelom.

nihajna motika, vrt brez prekopavanja, vrt brez štihanja, spomladanska priprava vrta
Odstranjevanje plevela in razhljanje zemlje z nihajno motiko

V pokončni telesni drži jo le potiskamo naprej in nazaj. Zaradi robustne izdelave jo uporabljamo na rahli in tudi težji zemlji. Trajnim plevelom globoke korenine odstranimo ročno (npr. slak).

Prezračimo zemljo

Gre za pomemben korak, saj s tem vnesemo kisik v globlje plasti zemlje in tla tudi globlje zrahljamo. Široke ali navadne vile zapičimo v zemljo in potisnemo ročaj navzdol za nekje 45 stopinj, da zemlja napoka.

Zemlje ne obračamo!

Odvisno od dolžine zob na vilah, na tolikšni razdalji tudi ponavljamo zračenje, dokler ne prezračimo celotne površine posamezne gredice.

Zrahljamo in poravnamo zgornjo plast zemlje

Prezračena zemlja je še polna razpok in velikih grudic, zato moramo dobro prerahljati in poravnati zgornjo plast, da bo primerna za setev. Rahlja zgornja plast zemlje je zelo pomembna za uspešno kalitev semen.

Za enakomerno rahljanje zemlje je najprimernejša nihajna motika, ki dobro okoplje zgornjih 5 cm. Ob tem tudi razbije večje grude.

Tla nato najlažje poravnamo s pomočjo grabelj. Odvisno od tipa tal uporabimo različne grablje. Za trše tipe tal so železne ali aluminijaste grablje. Za rahla tla pa so primerne že tudi kar lesene ali plastične.

nihajna motika, vrt brez prekopavanja, vrt brez štihanja, spomladanska priprava vrta
Greda pripravljena za sajenje.

Kot vidite, je priprava vrta brez prekopavanja mogoča. Gredice so pripravljene za vrtnarsko sezono, mi pa smo spočiti, saj se nismo utrujali s štihanjem. Sedaj lahko sejemo, sadimo in se veselimo obilja pridelkov. Po enakem postopku se pripravi gredice tekom sezone za drugo ali tretjo setev.

setev, trajnostno vrtnarjenje, vrt brez prekopavanja, vrt brez štihanja, nihajna motika, spomladanska priprava vrta brez prekopavanja
Setev v pripravljene kanalčke

Tjaša Štruc mag. biologije in ekologije z naravovarstvom.

Aktivna vrtnarka in zagovornica narave pri Zavodu Obilje in Vrtu Obilja.

Povej naprej: