Razveselite najbližje z vrtnarskimi darili

Izbrano z mislijo na obdarovanca

Vrtičkarji bodo zagotovo najbolj navdušeni, če jim za praznike podarite nekaj v povezavi z njihovim najljubšim hobijem. Pregovorno je za vrtnarje sicer najlepše darilo, če pohvalite njihov vrt in pridelke, ki so zrasli na njem, v primeru, da želite vseeno podariti kaj oprijemljivega, pa smo za vas zbrali nekaj idej.

Kot vsa ostala darila, naj bodo tudi vrtičkarska predvsem praktična in izbrana z mislijo na posameznega obdarovanca.

Za tiste, ki imajo radi zabavne stvari, morda pride v poštev ogromen klobuk, vrtna obutev z »odštekanimi« vzorci ali vrtni palček. Natančnim bosta prav prišla merilnik vlage in termometer, starejšim pa takšni pripomočki, ki jim bodo olajšali fizične napore.

Podarite vrtnarsko znanje

Znanje je ena tistih stvari, ki jih vrtnarji najbolj cenijo. Zato jih obdarujte z darilno kartico za naročilo na PRO Planer, ki prinaša nadgradnjo najbolj priljubljene slovenske vrtnarske aplikacije Posadi.si. Planer vrta je spletna aplikacija (za uporabo potrebujete računalnik), ki ponuja orodje za načrtovanje zelenjavnega vrta na pregleden, zelo hiter in enostaven način. Brezplačno ga lahko preizkusite, če se registrirate na tej povezavi.

Poleg običajnih funkcionalnosti planerja, kot so načrtovanje vrta na podlagi dobrih in slabih sosedov, potrebne količine sadik, pričakovan donos pridelka, vam Planer PRO omogoča tudi kolobarjenje, pregled plana vrta na mobilni aplikaciji Posadi.si, možnost načrtovanja več vrtov, v kratkem pa še večji nabor zelenjave (zelišča) in popuste v izbranih vrtnarskih trgovinah. Darilno kartico za Posadi.si PRO planer lahko naročite na info@tomappo.com.

Spletna učilnica Udemy omogoča številne spletne vrtnarske tečaje. Ko boste izbrali primernega za vašega obdarovanca, nad video predstavitvijo posameznega tečaj kliknite povezavo »Gift This Course« (»Podarite ta tečaj«) in sledite navodilom.

Vsem, ki jih zanima pridelava zelenjave s pomočjo rib, priporočamo tečaj akvaponike, ki pretežno poteka v obliki video predavanj in je zasnovan tako, da je enostaven za sledenje, celovit ter zabaven. Morda vas bo pritegnilo tudi bioekološko vrtnarjenje in kmetovanje, kjer boste izvedeli vse o potencialu tovrstnega pridelovanja ter ključne podrobnosti za njegov uspeh.

Za tiste, ki prisegajo na bolj klasičen način, pa so vselej odlično darilo vrtnarske knjige. Delo Štihanje? Ne, hvala v prednaročilu dobite z 20 odstotnim popustom. Knjiga vodi bralca skozi celotno vrtno sezono, pri čemer nudi številne napotke za obilje pridelkov. Opisani so konkretni postopki priprave tal, s katerimi dosežemo univerzalno rodovitna tla z mnogo manj plevela in do 95 odstotkov manj zalivanja.

Vrtnega orodja ni nikoli preveč

Zdi se, da vrtnarji nikoli ne morejo imeti preveč orodja. Če ga želite pokloniti za darilo, svetujemo nakup najboljšega, kar si lahko privoščite.

V zadnjih letih je zelo priljubljeno orodje iz brona, ki med drugim bogati zemljo z redkimi elementi in dviguje odpornost rastlin. Takšno je denimo tudi najbolj prisrčno vrtno orodje, Plevelnica Ljubica. Zaradi njene srčaste oblike je mogoče rastlino skoraj povsem objeti in se ji popolnoma približati, z ostrim robom pa spodrezati plevel in zrahljati zemljo. Je srčno darilo tako zemlji kot vsem vrtnarjem.

Univerzalni ročni sadilec je primeren za sadike vseh vrst. Omogoča celoten postopek saditve opraviti v stoječem položaju, zato se ni potrebno več sklanjati. Z dvojnimi grabljami pa listje, travo ali orehe tudi poberete s tal in brez sklanjanja prestavite v samokolnico. So nepogrešljiv izdelek predvsem za starejše.

darila za vrtnarje, izvirna vrtnarska darila, izvirna darila za božič in novo leto
Nekaj odličnih idej za darila najdete tudi na spletni strani olajsajdelo.si.

Pravi vrtnarski hit je tudi nihajna motika, s pomočjo katere boste okopavali in odstranili plevel bistveno hitreje in brez naporov. Posebnost je v nihajnem členu, ki ob potiskanju orodja naprej in nazaj ostro rezilo vedno usmeri proti tlom. Tako lahko v vzravnani telesni drži zemljo okopavate, jo zračite ter hkrati spodrežete korenine plevelom, brez da dvigujete nihajno motiko od tal (Več o uporabi nihajne motike si lahko preberete v članku Spomladanska priprava vrta brez okopavanja).

Še nekaj pripomočkov za vrt

Ekipa Posadi.si je pripravila še en pripomoček, s katerim lahko bližnje razveselite med prazniki, in sicer PosadiMeter, trak z označenimi tipičnimi razdaljami med vrtninami. Priskoči na pomoč, da se grah ne bo gnetel in bodo čebule v ravni vrsti. Tako si na vrtu nihče ne bo belil glave z izračunom, koliko je 7×15. (Samo še nekaj PosadiMetrov imamo na voljo. Kliknite tukaj za naročilo).

vrtni meter, posadimeter, izvirna darila za božič in novo leto, darilo za vrtnarje, izvirna vrtnarska darila
PosadiMeter -da bo korenje v vrsti, kot so hiše v Trsti. 🙂

Vsi, ki se mučijo z odstranjevanjem listja, se bodo razveselili lopatic za listje in organsko maso. Lopatici se s pomočjo ročajev natakneta na obe roki in tako povečata površino, s katero zagrabite organsko maso (npr. slamo ali travni odkos) in jo odstranite.

Zelo priročno darilo je tudi vrtnarski predpasnik z žepi, ki pridejo še kako prav pri vsakodnevnih opravilih na vrtu. Za spravilo vrtnega orodja, nožev, škarij, vrvice … Hkrati zaščiti oblačila pred trdovratnimi madeži.

Od rokavic do semen

Na seznam univerzalnih daril sodijo denimo vrtnarske rokavice, ščitniki za kolena, setveni koledar ali naročilo na vrtnarsko revijo. Sami lahko sestavite tudi vrtnarski komplet, ki naj vsebuje od grabljic, motike in vrtnih škarij pa do lončkov in predpasnika. Pri tem ne pozabite na najmlajše, ki se bodo prav tako razveselili majhnih rokavic, orodja ter zalivke.

Darilo, ki bo dobesedno bogato obrodilo, so semena oziroma sadike, ki so še posebej dragocene, če ste jih vzgojili na svojem vrtu.

Vrtnarjem začetnikom ne pozabite pripisati navodil za skrb in nego, tistim, ki z veseljem raziskujejo nove rastline, pa lahko poklonite semena bolj eksotičnih vrst.

Poceni, a osebno vrtnarsko darilo

Če je vaš proračun močno omejen, enostavno uporabite domišljijo in poklonite delček sebe.

Ustvarite na primer sezonsko darilno kartico, na katero prejemnik lahko vpiše datume, ko bi si želel, da mu na vrtu priskočite na pomoč. Ali pa fotografirajte vrt obdarovanca in mu iz podob sestavite koledar.

Izkoristite lahko tudi morebitne zaloge iz ozimnice, ki ste si jo napravili ob koncu poletja, ko je bil vrt poln rdečih paradižnikov, bučk ali kumaric. Kozarce z omakami lahko lično okrasite, zraven pa dodate tudi predlog, h kateremu mesu ali testeninam se vaša kulinarična mojstrovina dobro poda.

Naj gre za orodje, knjigo, dekoracijo ali bolj osebno darilo – vrtnarji bodo zagotovo v vsakem primeru znali ceniti že misel, da se zanimate za njihov hobi. V njihovih očeh boste namreč oseba, ki bo naslednjo sezono pripomogla k še boljšemu pridelku.

 

Povej naprej: