O paradižnikovih vitezih – vrtičkarjih, ali kako s posadi.si do boljše samooskrbe z domačo zelenjavo

PROLOG

Večer je. Lačen si. Za večerjo je že prepozno, pa še poletje se bliža in res si ne želiš dodatno oblaziniti svojih ljubezenskih ročajev. Kaj storiti? Solata, to bo to. Če te na vrtu ne čaka domača zelenjava, se pač odpraviš v bližnjo trgovino. Nakupiš pol vozička svetleče in na pogled mamljive zelenjave živih barv, mogoče še kakšno tuno ali pa sir, tako, za povrh. Prva drama se zgodi že na blagajni, ob pogledu na račun. Nič, bom vsaj zdravo jedel, pa dobro bo tudi. Paradižnik izgleda res sočen, se tolažiš. Potem pa razočaranje. Solata, kot bi recikliran papir prežvekoval, korenje z okusom žagovine, paradižnik, tisti lep, temno rdeč in svetleč, v katerega si položil toliko upov. No, saj veš, podobnega okusa kot lepe velike rdeče jagode, ki si si jih privoščil za posladek, ves plastičen. In brez pravega vonja. Poznaš ta občutek? Se človeku kar stoži po dobrotah iz domačega vrta.

SVEČANA ZAOBLJUBA

Bil je topel junijski večer, ravno pravšnji za reševanje sveta ob kozarcu rujne kapljice. Divje smo brskali po svojih možganih in iskali idejo za res dobro mobilno aplikacijo. Saj ne, da metanje ptičev po zaslonu ni zabavno početje, vendar smo želeli nekaj, kar bi ljudi ne samo zabavalo, ampak bi jim predvsem koristilo. Vzklila je ideja o aplikaciji, ki bi na telefonu ponujala setveni koledar, načrtovanje vrta, nasvete o gojenju rastlin, nasvete o škodljivcih, forum za izmenjavo izkušenj in idej. V glavnem vse, kar vrtičkarji potrebujejo, zbrano, dostopno in pregledno na enem mestu.
Navdušeni nad idejo smo tako zakorakali na pot širjenja našega plemenitega poslanstva. Pomoč vsem vrtičkarjem pri pridelavi zdrave domače zelenjave in skupen boj proti zavojevalcem njihove zemlje, od majskega hrošča do viteza teme v obliki gensko spremenjenih organizmov.

Končni cilj? Ponesti domačo zelenjavo na vsak slovenski krožnik!

VITEŠKI TURNIR

Od ideje k dejanjem. Kje bolje začeti kot na viteškem turnirju (danes jih sicer imenujejo start up vikendi), kjer je naša ideja požela veliko odobravanja. Pod strumnim vodstvom  Bojana, našega idejnega vodje, se je zbrala  četica nadobudnih vitezov (Helena, Tisa, Urban, Janko, Matic in Marko), ki je tri dni trdo garala. Na koncu vikenda smo, združeni pod grbom sočnega paradižnika (ni ravno krvovolk ali zlati lev, a se nam je zdel primernejši), dosegli imenitno tretje mesto in postavili temelje bodoči zgodbi o uspehu. Ideja je bila posejana.

V ISKANJU ZAVEZNIKOV IN SOMIŠLJENIKOV

Po turnirskem uspehu nismo zaspali in pustili stvari teči dalje, ampak smo se še bolj zavzeto lotili osvajanja novih bitk, saj ena bitka še ne dobi vojne. Prišlo je do novih zavezništev in ekipa posadi.si je v spremenjeni sestavi nadaljevala začeto poslanstvo. Trubadurji so na spletni strani Facebook oznanjali našo idejo in pridno pridobivali somišljenike. Iskali smo tudi podpornike, vešče v rokovanju z vilami in lopato, ki so obenem domači v svetu zdravilnih napojev za oživljanje kumaric, bučk in ostale zelenjave. Obrnili smo se na  strokovnjake na področju vrtnarstva pri svetovalni službi Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS). Njihovo znanje in nasveti bodo dodana vrednost, ki bo aplikaciji omogočala opravljati svoje poslanstvo.

Odprti smo za ideje in predloge ter nova zavezništva in pakte, zato vabimo vsakega smelega viteza ali skupino le-teh, ki se prepoznajo v našem skupnem poslanstvu, da nas kontaktira.

PRVA BITKA

Paradižnikovi vitezi bomo, skupaj s svetovalci KGZS, konec tedna obiskali Pomurski sejem Agra. Ekskluzivno bomo prvo demo verzijo naše aplikacije predstavili širši vrtičkarski srenji. Najdete nas ob turnirskem šotoru (ali razstavnem prostoru, kot vam je ljubše) KGZS. Ne boste nas mogli zgrešiti, odete v bele tunike, na hrbtni strani pa bo ponosno kraljeval naš grb, posadi.si paradižnik. Pri nas se boste lahko odžejali z domačim bezgovim in/ali metinim sokom, ob tem pa vam bomo z veseljem predstavili in pokazali našo aplikacijo.

Vabljeni 24. , 25. in 29. avgusta v Gornjo Radgono, da spoznate naš setveni koledar in del ekipe posadi.si.

SE NADALJUJE …

… kot zgodba o Hrabrem Mišku oziroma Pesem ledu in ognja – no, obljubljam, da na našo naslednjo objavo ne boste čakali toliko časa.

Povej naprej: