Capsicum annuum
Gojenje paprike
Vzgajamo jo iz sadik. Pred presaditvijo na prosto jih dobro utrdimo — postopno jih izpostavljamo nižjim temperaturam.
Razmaki med paprikami
Med vrstami vsaj 50 cm, med rastlinami v vrsti vsaj 40 cm.
Lega
Sončna.
Količina
Štiri rastline na osebo.
Datum sajenja
Za sadike začetek februarja—sredina marca. Kali 10—20 dni.
Gnojenje paprike
Z dobro uležanim hlevskim gnojem ali kompostom. Občasno zalijemo z algino brozgo. V vročem in suhem poletju uporabljamo listno gnojilo s kalcijem.
Zalivanje paprike
Potrebuje veliko vode. Zalivamo vsak tretji dan do globine 30 cm. Uporabljamo organske zastirke.
Dobri sosedje paprike
drobnjak, kolerabica, motovilec, redkvica, sladka koruza, solata, špargelj, zelena, ognjič, bazilika, rabarbara
Slabi sosedje paprike
bob, fižol, grah, vsi sorodniki (predvsem krompir in paradižnik)
Bolezni in škodljivci
Resarji, glivične bolezni in bakterijska pegavost. Resarji povzročijo kraste na plodovih, bakterije pa povzročijo temnejše, okrogle lise na listih.
Spravilo paprike
Plodove režemo sproti. V hladilniku jih hranimo do dva tedna. Lahko jo tudi vlagamo ali zamrznemo.
Prehrana
Uživamo plod. Ta vsebuje veliko antioksidantov, vitaminov in mineralov. Vlagamo jih skupaj z osemenjem. Recepti
Pomembno
Rada ima toploto. Pomembno je pravočasno pikiranje sadik (ko se klični listi postavijo vodoravno), da ima rastlina boljši koreninski sistem.
Posebnosti paprike
Ločimo ostre, pol ostre in sladke paprike. Plodovi so različnih barv, ko pa so zreli, postanejo rdeči ali oranžni.