Zelenjava od A do Ž: paprika

Capsicum annuum

Gojenje paprike

Vzgajamo jo iz sadik. Pred presaditvijo na prosto jih dobro utrdimo — postopno jih izpostavljamo nižjim temperaturam.

Razmaki med paprikami

Med vrstami vsaj 50 cm, med rastlinami v vrsti vsaj 40 cm.

Lega

Sončna.

Količina

Štiri rastline na osebo.

Datum sajenja

Za sadike začetek februarja—sredina marca. Kali 10—20 dni.

Gnojenje paprike

Z dobro uležanim hlevskim gnojem ali kompostom. Občasno zalijemo z algino brozgo. V vročem in suhem poletju uporabljamo listno gnojilo s kalcijem.

Zalivanje paprike

Potrebuje veliko vode. Zalivamo vsak tretji dan do globine 30 cm. Uporabljamo organske zastirke.

Dobri sosedje paprike

drobnjak, kolerabica, motovilec, redkvica, sladka koruza, solata, špargelj, zelena, ognjič, bazilika, rabarbara

Slabi sosedje paprike

bob, fižol, grah, vsi sorodniki (predvsem krompir in paradižnik)

Bolezni in škodljivci

Resarji, glivične bolezni in bakterijska pegavost. Resarji povzročijo kraste na plodovih, bakterije pa povzročijo temnejše, okrogle lise na listih.

Spravilo paprike

Plodove režemo sproti. V hladilniku jih hranimo do dva tedna. Lahko jo tudi vlagamo ali zamrznemo.

Prehrana

Uživamo plod. Ta vsebuje veliko antioksidantov, vitaminov in mineralov. Vlagamo jih skupaj z osemenjem. Recepti

Pomembno

Rada ima toploto. Pomembno je pravočasno pikiranje sadik (ko se klični listi postavijo vodoravno), da ima rastlina boljši koreninski sistem.

Posebnosti paprike

Ločimo ostre, pol ostre in sladke paprike. Plodovi so različnih barv, ko pa so zreli, postanejo rdeči ali oranžni.

Povej naprej: