Zelenjava od A do Ž: jajčevec ali melancan

Solanum melongena

Gojenje jajčevca

Vzgajamo ga iz sadik.

Razmaki med jajčevci

Med vrstami vsaj 80 cm, med rastlinami v vrsti vsaj 60 cm.

Lega

Sončna in zavetrna.

Količina

Tri rastline na osebo.

Datum sajenja

Za sadike konec januarja—začetek marca. Kali 10-20 dni.

Gnojenje jajčevca

Potrebuje veliko hranil. Gnojimo s hlevskim gnojem. Večkrat dognojimo s kompostom, algino brozgo ali organsko zastirko.

Zalivanje jajčevca

Zalivamo redno do globine 30 cm. Ne zalivamo po listih.

Dobri sosedje jajčevca

fižol, grah, bob, zelje, kapucinke, ognjič

Slabi sosedje

krompir, paradižnik

Bolezni in škodljivci

Koloradski hrošč, pršice, resar, krompirjeva plesen. Če so plodovi rjavi (a ne mehki/gnili), je zmanjkalo hranil – zalijemo s koprivno ali gabezovo brozgo.

Spravilo jajčevca

Režemo jih sproti, tudi če jih ne rabimo. Pobiramo srednje velike plodove, da ne izčrpajo preveč rastline. Za kratek čas jih lahko hranimo v hladilniku.

Prehrana

Uživamo plod. Večino koristnih snovi ima v lupini, zato ga ne lupimo. Uživamo čim bolj sveže plodove – njihova lupina se sveti in je napeta. Recepti

Pomembno

Rad ima toploto in sončno lego.

Posebnosti jajčevca

Sadež je lahko različnih barv, od bele do različnih odtenkov vijolične. Stari plodovi so grenki in neokusni.

Povej naprej: