Zelenjava od A do Ž: grah

Posted on Posted in Vrtičkarski nasveti, Zelenjava od A-Ž

Pisum sativum

Gojenje graha

Sejemo neposredno na stalno mesto. Visokemu grahu postavimo mrežasto oporo, pa tudi nizkemu grahu opora koristi.

Razmaki med grahi

Nizki grah: med vrstami vsaj 30 cm, med rastlinami v vrsti vsaj 5 cm. Visoki grah: med vrstami vsaj 1 m, med rastlinami v vrsti vsaj 30 cm.

Lega

Sončna.

Količina

Približno 20 rastlin na osebo.

Datum sajenja

Nizki grah: začetek marca—konec avgusta. Visoki grah: začetek marca—konec maja. Temperatura zemlje mora biti vsaj 5°C. Kali 8 dni.

Gnojenje graha

V dobri zemlji ne potrebuje gnojenja. Ne uporabljamo hlevskega gnoja ali drugih organskih hranil. Visoki grah lahko pognojimo z domačim kompostom ali redno zalivamo z algino brozgo.

Zalivanje graha

Potrebuje veliko vode, posebno v času cvetenja in nastajanja zrn. Zalivamo enkrat na teden do globine 20—30 cm. Ne zalivamo po listih in cvetovih.

Dobri sosedje graha

blitva, kapusnice, bučke, buče, redkev, endivija, solata, jajčevec, krompir, lubenica, melona, kumare, repa, koleraba, špinača, špargelj, zelena, sladki komarček, sladka koruza, ognjič

Slabi sosedje graha

čebula, por, česen, drobnjak, šalotka, paradižnik, paprika, fižol

Bolezni in škodljivci

Grahov zavijač, pepelasta plesen, uši. Skrbimo za rahlo zemljo, zalivamo s pripravki iz alg, ne gnojimo z dušikom.

Spravilo graha

Sproti tržemo stroke z mladim zrnjem. Če zrnje zamrznemo, ga najprej blanširamo v vreli vodi 2 minuti in ga nato hitro ohladimo v mrzli vodi.

Prehrana

Mlada, sveža zrna in stroki. Vsebuje veliko beljakovin, vitaminov in mineralov. Recepti

Pomembno

Uspešno kali tudi pri nizkih temperaturah, z zgodnjimi setvami pa se izognemo nekaterim škodljivcem. V vročini pobiramo zelo mlade stroke z zrnjem, ker kakovost hitro pada.

Posebnosti graha

Če sproti tržemo stroke, rastlina cveti še naprej. Nizki grah ne potrebuje svoje gredice, lahko ga sadimo ob zelje, ohrovt, cvetačo ali krompir. Ostanki rastlin so odlični za kompost ali zastiranje tal.