Allium sativum
Gojenje česna
Razmnožujemo s stroki. Večje stroke kot sadimo, večji bo pridelek. Čebule razdelimo tik pred sajenjem. Uspeva že nad 7°C, optimalne temperature za rast so okoli 20°C.
Razmaki med česni
Med vrstami vsaj 30 cm, med rastlinami v vrsti 5—10 cm.
Lega
Sončna.
Količina
Približno 15 rastlin na osebo.
Datum sajenja
Jesenski: konec oktobra—januar, spomladanski: februar. Kali dva tedna.
Gnojenje česna
Ne gnojimo.
Zalivanje česna
V času debeljenja strokov potrebuje veliko vlage. Zalivamo do globine 15 cm dvakrat na teden. Uporabimo organsko zastirko.
Dobri sosedje česna
jagode, maline, solata, paradižnik, rdeča pesa, korenje, kumare, žametnice, kapucinke, ognjič, sadno drevje
Slabi sosedje česna
fižol, grah, bob, čičerika, soja
Bolezni in škodljivci
Je manj občutljiv. Ne gnojimo s hlevskim gnojem in dušikom, tla naj bodo rahla.
Spravilo česna
Spravimo ga takoj, po porumeni tretjina listov. Pulimo ga skupaj z listi, zvežemo v šopke in na suhem posušimo. Hranimo v suhem prostoru v mrežastih vrečah ali obešenega.
Prehrana
Stroki in mlada čebula. Ima veliko koristnih učinkov: deluje antiseptično, znižuje holesterol in krvni tlak, vsebuje vitamine A, B1, B2, C. Recepti
Pomembno
Česen je odvisen od dolžine dneva – v kratkem dnevu razvija korenine, v dolgem pa liste. Svetna debla odrežemo, da dobimo močnejšo čebulo.
Posebnosti česna
Je izjemno zdrav. Ločimo spomladanski in jesenski/zimski česen.