Pastinaca sativa
Gojenje pastinaka
Sejemo ga neposredno na stalno mesto spomladi, takrat kot peteršilj.
Razmaki med pastinaki
Med vrstami vsaj 40 cm, med rastlinami v vrsti redčimo na 10 cm.
Lega
Polsenčna.
Količina
Do 30 rastlin na osebo.
Datum sajenja
Konec aprila—maj. Kali 15 do 20 dni.
Gnojenje pastinaka
Ne prenaša gnojenja s hlevskim gnojem, uporabljamo domači kompost.
Zalivanje pastinaka
Ker ima globoke korenine, potrebuje manj vlage kot peteršilj, a ga je v suši še vedno potrebno zalivati.
Dobri sosedje pastinaka
čebula, česen, rdeča pesa, redkvica, kolerabica, krompir, paprika, kumare, zelena, špinača, solata
Slabi sosedje pastinaka
radič, peteršilj, korenček, kumina
Bolezni in škodljivci
Je manj občutljiv kot peteršilj. Pepelasto plesen odženemo, če rastline zalivamo z nežnim curkom vode, ob močnejšem napadu pa liste porežemo in čakamo na nove.
Spravilo pastinaka
Liste režemo sproti, za spravilo pa jih raje sušimo kot zamrzujemo. Korenine spravljamo jeseni. Lahko prezimi na prostem, če mu jeseni odrežemo zeleno maso in pokrijemo s slamo.
Prehrana
Uporabljamo ga kot peteršilj, a v manjših količinah, ker ima močnejšo aromo. Vsebuje veliko kalija, fosforja in kalcija ter močna eterična olja.
Pomembno
Ljudem z bolj občutljivo kožo lahko rokovanje z njim povzroči alergije, še posebej v poletni vročini.
Posebnosti pastinaka
Je podoben peteršilju, zato ga pogosto pomotoma posejemo. Ima večje in bolj aromatične liste kot peteršilj.