Zelenjava od A do Ž: endivija

Cichorium endivia

Gojenje endivije

Lahko preko sadik s koreninsko grudo ali neposredno na stalno mesto. Uspeva že nad 5°C, optimalne temperature za rast in razvoj so okoli 18°C. V vročih dneh setev zasenčimo, enako storimo s presajenimi rastlinami. Sadikam brez koreninske grude porežemo del listov, pri koreninski grudi pa to ni potrebno. Z agrokoprenami ne prekrivamo, dokler niso nočne temperature pod ničlo.

Razmaki med endivijami

Med vrstami vsaj 40 cm, med rastlinami v vrsti vsaj 40 cm.

Lega

Polsenčna.

Količina

Ob enem sajenju dve do štiri rastline na osebo.

Datum sajenja

februar—marec, junija

Gnojenje endivije

Z domačim kompostom, lesnim pepelom, občasno zalivanje z gabezovo/algino brozgo.

Zalivanje endivije

Potrebno je redno zalivanje, tako bodo tudi listi mehkejši.

Dobri sosedje endivije

brokoli, bučke, fižol, grah, kitajsko zelje, kolerabica, por, zelje, koper

Slabi sosedje endivije

radič

Bolezni in škodljivci

strune, koreninske uši, glivične bolezni

Spravilo endivije

Režemo sproti po potrebi, zdrži temperature do −5°C. Rastlinam očistimo korenine (ne z vodo), jih zavijemo v časopisni papir in obesimo s koreninami navzgor.

Prehrana

Uporabljamo sveže liste, ponekod tudi prekuhane. Vsebuje vitamine, minerale in precej vlaknin. Recepti

Pomembno

Tla vzdržujemo rahla. Poznamo tip eskariol in pa kodrolistno endivijo, ki je odpornejša proti boleznim, suši in odvečni vlagi. Je občutljiva na dolžino dneva, zato sejemo zgodaj spomladi in junija za uporabo jeseni.

Posebnosti endivije

Je bližnji sorodnik radiča, vendar jo pogosto napačno imenujemo solata.

Povej naprej: