Bambusoideae
Gojenje bambusa
Lahko jih vzgajamo iz semen ali jih razmnožujemo vegetativno s presajanjem odsekanega dela korenin (z ali brez nadzemnih poganjkov).
Razmaki med bambusi
Odvisno od vrste bambusa in namembnosti zasada (posamič, gaj, živa meja). Male lahko sadimo na 10 cm, orjaške na 5 m narazen.
Lega
Sončna ali polsenčna. Na dobro drenirani podlagi.
Količina
Dve do štiri rastline na odraslo Pando 🙂
Datum sajenja
Kadarkoli. Kadar presajamo (mlade) sadike iz ogrevanih prostorov ven, pazimo, da ni več pozebe. Do prihodnje zime se bodo vse prezimne vrste prilagodile.
Gnojenje bambusa
Rumenenje listov pomeni pomanjkanje dušika. Sicer gnojimo kot zelenico: po potrebi oz. želji posameznika. Za bujnejšo rast lahko od spomladi do poznega poletja gnojimo z dušikom bogatimi gnojili.
Zalivanje bambusa
Je nujno zgolj v sušnih obdobjih. Bambus bo nakazal primankljaj vode z zvitimi listi (tudi po sončnem zahodu).
Dobri sosedje bambusa
/
Slabi sosedje bambusa
/
Bolezni in škodljivci
Panda :). Nezahtevna rastlina, skrbimo le, da ne zastaja voda ob koreninah.
Spravilo bambusa
Vršički jedilnih (užitnih) vrst se nabirajo teden do dva po tem ko zrastejo iz zemlje. To je okrog začetka aprila in do sredine junija. Stebla, ki jih lahko uporabljamo v mnogotere namene, bodo zrela v 3 do 4 letih starosti. Odrasla rastlina požene vsako leto približno enako število poganjkov, kar pomeni, da lahko trajnostno vsako leto porežemo 25 do 33% vseh stebel (ki so 3 do 4 leta stara). Režemo pozno poleti do zgodaj pozimi, da ne poškodujemo mladih poganjkov pod zemljo.
Prehrana
Mlade poganjke olupimo (podobno kot koruzo), sredico kuhamo 20 do 30 minut, da se znebimo grenkega priokusa in ohranimo hrustljavost. Uporabljamo v prilogah k jedem. Poganjki vsebujejo veliko kalija. POZOR! Obstajajo tudi strupene vrste. Če ne poznamo vrste, je raje ne uporabljajmo v prehrani. recepti.
Pomembno
Je trajnica. Večina vrst se razrašča počasi. Obstajajo tudi invazivne vrste. Enostavna, enkratna in najboljša preventivna zaščita je omejitev prostora s koreninsko zaporo (HDPE folija).
Posebnosti bambusa
Obstaja okrog 1500 vrst bambusov. Pri nas je prezimnih nekaj 100 vrst. Vsi bambusi so zimzeleni. Poganjek zraste v nekaj mesecih, kasneje ne raste nikoli več. Samo listi vsakoletno odganjajo na vejicahi in dopolnjujejo starejše. Po košatosti listov lahko ocenimo starost stebla. Korenine so površinske, le redko globje od 30 cm. Izbiramo lahko med raznimi vrstami, ki se razlikujejo po velikosti, barvi in obliki. Listi so lahko velikosti našega mezinca pa do velikosti kostanjevega lista. Obarvanosti stebel so lahko od raznih odtenkov zelene, rumene, rjave, ter povsem črne, do črtastih, progastih ali lisastih vzorcev. Tudi stebla so lahko različnih oblik: dolgi ali kratki internodiji (medkolenca), z ali brez zažetka (sulkusa), ravna ali cik-cak, spodaj zgoščena kolenca ali z odebeljenimi internodiji.