Solanum melongena
Gojenje jajčevca
Vzgajamo ga iz sadik.
Razmaki med jajčevci
Med vrstami vsaj 80 cm, med rastlinami v vrsti vsaj 60 cm.
Lega
Sončna in zavetrna.
Količina
Tri rastline na osebo.
Datum sajenja
Za sadike konec januarja—začetek marca. Kali 10-20 dni.
Gnojenje jajčevca
Potrebuje veliko hranil. Gnojimo s hlevskim gnojem. Večkrat dognojimo s kompostom, algino brozgo ali organsko zastirko.
Zalivanje jajčevca
Zalivamo redno do globine 30 cm. Ne zalivamo po listih.
Dobri sosedje jajčevca
fižol, grah, bob, zelje, kapucinke, ognjič
Slabi sosedje
krompir, paradižnik
Bolezni in škodljivci
Koloradski hrošč, pršice, resar, krompirjeva plesen. Če so plodovi rjavi (a ne mehki/gnili), je zmanjkalo hranil – zalijemo s koprivno ali gabezovo brozgo.
Spravilo jajčevca
Režemo jih sproti, tudi če jih ne rabimo. Pobiramo srednje velike plodove, da ne izčrpajo preveč rastline. Za kratek čas jih lahko hranimo v hladilniku.
Prehrana
Uživamo plod. Večino koristnih snovi ima v lupini, zato ga ne lupimo. Uživamo čim bolj sveže plodove – njihova lupina se sveti in je napeta. Recepti
Pomembno
Rad ima toploto in sončno lego.
Posebnosti jajčevca
Sadež je lahko različnih barv, od bele do različnih odtenkov vijolične. Stari plodovi so grenki in neokusni.