Zelenjava od A do Ž: špinača

Spinacia oleracea

Gojenje špinače

Pridelujemo jo iz sadik (s koreninsko grudo, več rastlin v en lonček) ali sejemo na prosto. Sejemo v vrste in redno rahljamo, ker potrebuje zračna tla. Uspeva že nad 5°C, optimalne temperature za rast in razvoj so okoli 18°C.

Razmaki med špinačami

Med vrstami vsaj 20 cm, rastline v vrsti na gosto.

Lega

Sončna do polsenčna.

Količina

Do 5 rastlin na osebo.

Datum sajenja

Na prostem marec—začetek maja, julija, sredina avgusta—sredina septembra; za prezimitev septembra in oktobra; za sadike marec in april. Poletne setve obvezno senčimo. Kali približno dva tedna.

Gnojenje špinače

Na drugi poljini, za rastlinami, ki so bile gnojene s hlevskim gnojem. Ne potrebuje gnojenja. Ne smemo je gnojiti z dušikom.

Zalivanje špinače

Običajno ni potrebno. Poletne setve zalivamo, da seme vzklije.

Dobri sosedje špinače

Kapusnice, paradižnik, fižol, bob, krompir, zelena, čebula, pastinak, bazilika, jagode, sladka koruza. Sejemo jo med tiste rastline, ki jih radi napadejo bolhači.

Slabi sosedje špinače

rdeča pesa, špinača

Bolezni in škodljivci

Bolezni preprečimo z gnojenjem na osnovi alg in rahlimi tlemi. Pikapolonice na vrtu brez insekticidov poskrbijo za uši, ki se občasno pojavljajo na tej rastlini. Uši bo manj, če ne bomo gnojili.

Spravilo špinače

Liste uporabimo sveže, porežemo le toliko, kolikor potrebujemo. V hladilniku je ne hranimo. Za zamrzovanje jo na hitro blanširamo in hitro ohladimo v mrzli vodi.

Prehrana

Liste kuhamo ali uporabimo sveže. Peclje odstranimo, kuhani špinači dodamo mleko (veže nase škodljive oksalate). Uživamo sveže rastline in jedi, postane jedi vsebujejo nitrite. Recepti

Pomembno

Je dober pokazatelj nepravilnosti v vsebnosti elementov v tleh. Njene korenine vsebujejo saponine, ki povečujejo absorpcijo hranil v koreninske celice, zato njene korenine pustimo v tleh. Ne prenese pogoste setve na istem mestu. Potrebuje primerno vsebnost kalija v tleh. Ugajata ji okopavanje in vzdrževanje rahlih tal. Ne prenaša zastajanja vode v tleh.

Posebnosti špinače

Je ena najbolj zdravih in z vitamini najbogatejših rastlin. Uporablja se tudi kot rastlina za zeleni podor.

Povej naprej: