Zelenjava od A do Ž: koleraba

Posted on Posted in Vrtičkarski nasveti, Zelenjava od A do Ž

Brassica napus

Gojenje kolerabe

Je enostavna za gojenje. Običajno jo sejemo neposredno na stalno mesto, lahko pa tudi s sadikami. Gojimo jo kot naknadni posevek ali kot zelo zgodnjo vrtnino. Uspešno kali že pri 5°C. Poletne setve obvezno senčimo in zalijemo.

Razmaki med kolerabami

Med vrstami vsaj 40 cm, rastline v vrsti razredčimo na 20 cm.

Lega

Sončna.

Količina

Približno 5 rastlin na osebo.

Datum sajenja

Marec—april, konec junija—začetek avgusta. Kali 10 dni.

Gnojenje kolerabe

Gojimo na drugi poljini. Ne potrebuje veliko dušika, lahko pa uporabimo mineralna gnojila z več kalija ali še bolje gabezovo brozgo ali zastirko. Tla večkrat rahljamo.

Zalivanje kolerabe

Ne potrebuje zalivanja, le pri posevku v veliki vročini ali po presajanju sadik. Če so prevelika nihanja v vlagi, koreni radi popokajo.

Dobri sosedje kolerabe

grah, kamilica, kumina

Slabi sosedje kolerabe

V bližino ne sadimo stročnic (z izjemo graha).

Bolezni in škodljivci

bolhači, gosenice metuljev, uši

Spravilo kolerabe

Pobiramo, ko so koreni veliki med 15 in 20 cm. Porežemo perje in korene shranimo. Dobro in dolgo se skladišči v pesku v kleteh.

Prehrana

Uživamo odebeljeno korenino. Ima podobno zalogo vitaminov in mineralov kot ostale kapusnice, ob tem pa še ogljikove hidrate. Recepti

Pomembno

Je občutljiva na dolžino dneva – v dolgem dnevu se korenina ne odebeli. Potrebuje rahla in odcedna tla.

Posebnosti kolerabe

Kljub imenu ni podobna kolerabici.