Zelenjava od A do Ž: feferoni

Capsicum annuum

Gojenje feferonov

Enako kot druge paprike. Vzgajamo jih iz sadik. Pred presaditvijo na prosto jih dobro utrdimo – postopno jih izpostavljamo nižjim temperaturam.

Razmaki med feferoni

Med vrstami vsaj 50 cm, med rastlinami v vrsti vsaj 40 cm.

Lega

Sončna.

Količina

Do 3 rastline na osebo.

Datum sajenja

Za sadike začetek februarja—sredina marca. Seme kali 15 do 20 dni.

Gnojenje

Z dobro uležanim hlevskim gnojem ali kompostom. Občasno zalijemo z algino brozgo. V vročem in suhem poletju uporabljamo listno gnojilo s kalcijem.

Zalivanje feferonov

Potrebuje veliko vode. Zalivamo vsak tretji dan do globine 30 cm. Uporabljamo organske zastirke.

Dobri sosedje feferonov

drobnjak, kolerabica, motovilec, redkvica, sladka koruza, solata, špargelj, zelena, ognjič, bazilika, rabarbara

Slabi sosedje feferonov

bob, fižol, grah, vsi sorodniki (predvsem krompir in paradižnik)

Bolezni in škodljivci

Resarji in bakterijska pegavost. Resarji povzročijo kraste na plodovih, bakterije pa povzročijo temnejše, okrogle lise na listih.

Spravilo feferonov

Plodove režemo sproti. V hladilniku jih hranimo do dva tedna. Lahko jo tudi vlagamo ali zamrznemo.

Prehrana

Plod uživamo svež, posušen ali vložen. Vsebuje veliko antioksidantov, vitaminov in mineralov in deluje aseptično. Vlagamo jih skupaj z osemenjem. Recepti

Pomembno

Rada ima toploto. Pomembno je pravočasno pikiranje sadik (ko se klični listi postavijo vodoravno), da ima rastlina boljši koreninski sistem.

Posebnosti feferonov

Plodovi so različnih barv, ko pa so zreli, postanejo rdeči ali oranžni.

Povej naprej: