Zelenjava od A do Ž: črni koren

Posted on Posted in Vrtičkarski nasveti, Zelenjava od A-Ž

Scorzonera hispanica

Gojenje črnega korena

Sejemo ga neposredno na stalno mesto, ko ima zemlja vsaj 15°C. Kali dolgo in neenakomerno. Za boljšo kalitev ga zalijemo z rmanovim čajem. Pazimo, da se v času kaljenja zemlja ne izsuši. Več kot leto staro seme slabo kali, zato vedno kupimo sveže seme.

Razmaki med črnimi koreni

Med vrstami vsaj 40 cm, med rastlinami v vrsti 5 cm.

Lega

Sončna.

Količina

Do 20 rastlin na osebo.

Datum sajenja

Maj. Kali do tri tedne.

Gnojenje črnega korena

Gnojimo ga z domačim kompostom.

Zalivanje črnega korena

Razen ob kaljenju ni potrebno, bolj je pomembno, da so tla dobro odcedna.

Dobri sosedje črnega korena

fižol, kolerabica, solata, por, lubenice

Slabi sosedje črnega korena

/

Bolezni in škodljivci

Je nezahteven, pepelasto plesen odženemo s tuširanjem z blagimi curki vode in s pripravki iz preslice. Kjer so težave z voluharji, pa ga je težko pridelati.

Spravilo črnega korena

Pulimo ga previdno z vilami, saj se hitro zlomi. V hladilniku ga hranimo do enega tedna, v posodi ali zavitega v plastično vrečko. Če ga jeseni pokrijemo s slamo, ga lahko pulimo tudi pozimi. Lahko tudi prezimi, drugo leto pa požene cvetove, ki jim moramo sproti trgati, da ne ošibijo korena.

Prehrana

Uživamo olupljene dolge in krhke korene ter mlade liste, ki jih dodamo v zelene solate. Je lahko prebavljiv. Vsebuje inulin in druge glukozide, zato znižuje sladkor v krvi.

Pomembno

Je sorodnik solate, kar je treba upoštevati pri kolobarju.

Posebnosti črnega korena

Uspeva tudi na bazičnih tleh, njegova pridelava je nezahtevna. Njegovi sorodniki imajo korene različnih barv od bele do različnih odtenkov rjave.