Zelenjava od A do Ž: bob

Vicia faba

Gojenje boba

Sejemo ga neposredno na stalno mesto. Zelo uspešno kali že pri nizkih temperaturah zemlje (5°C). Je občutljiv na vročino, zato so priporočljive zelo zgodnje setve, takoj, ko je zemlja primerno ogreta.

Razmaki med bobi

Med vrstami vsaj 50 cm, med rastlinami v vrsti vsaj 20 cm.

Lega

Sončna do polsenčna.

Količina

Tri do pet rastlin na osebo.

Datum sajenja

Začetek marca—začetek aprila, dodatno lahko konec julija za uporabo jeseni. Seme kali od 9 do 14 dni.

Gnojenje boba

Sadimo na gredici, kjer smo hlevski gnoj uporabili prejšnje leto. Gnojimo z domačim kompostom in uporabimo organsko zastirko. Ne gnojimo s hlevskim gnojem. Če rastline ne uspevajo, jim lahko primanjkuje bora ali bakra.

Zalivanje boba

Redno zalivamo v času cvetenja in oploditve. Če je potrebno, zalivamo dvakrat na teden do globine 20 cm.

Dobri sosedje boba

kapusnice, bučke, buče, jajčevec, krompir, lubenica, melona, kumare, motovilec, paradižnik, sladka koruza, špinača, špargelj

Slabi sosedje boba

stročnice, čebula, por, česen, šalotka, paprika

Bolezni in škodljivci

Čokoladna plesen in uši. Setve naj bodo zgodnje, za krepitev zalivamo s pripravki iz alg.

Spravilo boba

Mlada zrna v strokih trgamo sproti. Pozneje porežemo rastline in spravimo suho zrnje. Mlado zrnje lahko zamrznem (pred tem ga blanširamo v vreli vodi 2 minuti in ga nato hitro ohladimo v mrzli vodi). Suho zrnje skladiščimo v vrečah iz blaga ali papirja do dve leti.

Prehrana

Sveža ali posušena zrna. Vsebuje širok spekter beljakovin in je lažje prebavljiv kot fižol. Recepti

Pomembno

Priporočeno je okopavanje ter ogrinjanje rastlin. Zorenje pospešimo, če mu odščipnemo vrh.

Posebnosti boba

Suho zrno se dolgo skladišči, zato je koristen v zimski prehrani.

Povej naprej: