Poletna osvežitev z vrta

Kljub visokim temperaturam, nam prava osvežitev in hidracija v poletnem času olajšata dneve. Za vas smo izbrali nekaj klasičnih in nekaj bolj drznih osvežilnih DIY brezalkoholnih pijač, ki letos trendajo na Instagramu. To poletje si jih pripravite tudi sami!  Seveda z vsem nabranim na domačem vrtu. Odlične so!

Nežna osvežitev z domačimi malinami

Potebujete:

  • sveže in oprane maline z domačega vrta
  • vodo

V stekleni posodi kjer boste pripravili pijačo na rahlo zdrobite nekaj malin, da spustijo sok. Dodajte preostanek malin in vse skupaj zalijte z mrzlo vodo. Postavite v hladilnik, da se shladi. Pijačo servirajte na ledenih kockah v kozarcih iz debelejšega stekla.

 

Osvežilna limonada s sivkinimi cvetovi

Potrebujete:

  • sveže ekološke limone
  • cvetove sivke – sveže ali suhe
  • sladkor ali med po želji
  • vodo

Najprej iztisnite limone in pripravite limonado. Če boste dodali sladkor ali med, dobro premešajte, da se ta stopi. V stekleno posodo kjer boste pripravili napitek razdrobite nekaj cvetov sivke, ostale dodajte cele – vse skupaj zalijte s pripravljeno limonado. Pustite, da stoji nekaj ur pokrito na sobni temperaturi, da lavandini cvetovi spustijo okus. Zatem pijačo postavite v hladilnik, da se shladi. Postrezite ohlajeno v elegantnih kozarcih, ki jim za okras dodate sivkin cvet na peclju.

 

Klasična osvežitev s poprovo meto – brezalkoholni mohito

Potrebujete:

  • sveže nabrano poprovo (ali katero drugo) meto z domačega vrta
  • nekaj ekoloških limet
  • sladkor ali med po želji
  • vodo

V terilniku strite na kose narezano limeto skupaj z nekaj mete. Vse skupaj iz terilnika poplaknite z vodo in zlijte v stekleno posodo kjer boste pripravili pijačo. Po želji dodajte sladkor ali med in mešajte dokler se popolnoma ne stopi. Dodajte preostanek vode in postavite v hladilnik, da s shladi. Postrezite ohlajeno na ledu v kozarcih iz debelejšega stekla. Če boste uporabili slamico, poskrbite, da ne bo plastična.

 

Za drugačne – osvežitev z malinami in baziliko

Potrebujete:

Nekaj malin zdrobite v stekleno posodo, kjer boste pripravili pijačo. Ostale maline pustite cele. Dodajte zajeten šop bazilike in vse skupaj zalijte z vodo. Postavite za nekaj ur v hladilnik. Postrezite ohlajeno.

 

Popolna osvežitev – kumarična voda

Potrebujete:

  • sveže kumarice z domačega zelenjavnega vrta
  • ohlajeno vodo

Narežite kumarice na tanke kolobarje. Prelijte jih z vodo in postavite v hladilnik za nekaj ur. Postrezite ohlajeno v večjem kozarcu z debelejšim steklom. Lahko uporabite tudi navadne kozarce za vlaganje ?.

 

Osvežitev za drzne – limonada z rožmarinom

Potrebujete:

  • eko limone ali pomaranče (oz. citruse po izbiri)
  • vejice rožmarina z domačega vrta
  • vodo
  • sladkor ali med po želji

Iztisnite citruse, dodajte sladkor ali med po želji. V terilniku strite nekaj vejic rožmarina, da izpustijo okus, ostale pustite cele. V stekleno posodo stresite vejice rožmarina in jih prelijte s sokom citrusov. Dodajte vodo. Vse skupaj pustite za nekaj ur v hladilniku. Postrezite z nekaj kockami ledu.

 

Timijanova voda

Potrebujete:

  • sveže ali posušene vejice timijana z domačega vrta
  • voda

V terilniku strite nekaj vejic timijana, da izpusti okus. Ostale pustite cele za okras. V stekleni posodi timijan prelijte z vodo. Vse skupaj pustite nekaj ur na sobni temperaturi, nato ohladite v hladilniku. Postrezite z nekaj rezinami eko limone in vejico timijana v nizkih kozarci.

 

Thyme water Thyme herb contains thymol, one of the important essential oils. Thymol has been found scientifically to have antiseptic, and anti-fungal characteristics. The other volatile oils in thyme include carvacolo, borneol, and geraniol. Thyme contains many flavonoid phenolic antioxidants like zea-xanthin, lutein, pigenin, naringenin, luteolin, and thymonin. Fresh thyme herb has one of the highest antioxidant levels among herbs, a total ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) value of 27,426-µmol TE/100 g. Thyme is packed with minerals and vitamins that are essential for optimum health. Its leaves are one of the richest sources of potassium, iron, calcium, manganese, magnesium, and selenium. Potassium is an important component of cell and body fluids that helps controlling heart rate and blood pressure. Manganese is used by the body as a co-factor for the antioxidant enzyme, superoxide dismutase. Iron is required for red blood cell formation. The herb is also a rich source of many important vitamins such as B-complex vitamins, beta carotene, vitamin-A, vitamin-K, vitamin-E, vitamin-C, and folic acid. Thyme provides 0.35 mg of vitamin B-6 or pyridoxine; furnishing about 27% of daily recommended intake. Pyridoxine keeps up GABA (beneficial neurotransmitter in the brain) levels in the brain which has a role as stress buster. Vitamin-C helps the human body develop resistance against infectious agents and scavenge harmful, pro-inflammatory free radicals. Vitamin-A is a fat-soluble vitamin and antioxidant that is required maintaining healthy mucus membranes and skin and is also essential for vision. Consumption of natural foods rich in flavonoids like vitamin A and beta-carotene helps protect from lung and oral cavity cancers. #herb#Thymewater#herblife#avicennatech

A post shared by avicenna-tech (@dr_avicenna) on

Še ena klasika – jagode!

Potrebujete:

  • sveže jagode z domačega vrta
  • nekaj listkov poprove (ali katere druge) mete
  • vodo

Pest jagod na rahlo zdrobite v stekleno posodo, da izpustijo sok. Preostale jagode pustite cele ali jih narežite na debelejše kolobarje za okras. Po želji dodajte nekaj listov mete. Vse skupaj zalijte z vodo in ohladite v hladilniku. Ohlajeno pijačo postrezite na ledenih kockah. Če boste uporabili slamico, naj bo ta kovinska ali steklena za večkratno uporabo, v najslabšem primeru pa papirnata. Nikakor ne kupujte plastičnih slamic!

 

 

Z nekaj domišljije in veliko dobrega okusa, lahko tudi sami pripravite vedno znova drugačne limonade in vode z okusom. Kombinirate lahko praktično vse kar raste na vrtu ter v sadovnjaku in je užitno surovo. Na primer breskve ali marelice z limonsko baziliko, melono ali lubenico z nekaj listi šetraja itd. Naj vam to poletje ne bo dolgčas in kot že sami veste – zelenjavni vrt ponuja ogromno ustvarjalnih možnosti.

Povej naprej: