Kako shranimo bučke za zimo? Slastni italijanski recepti za konzerviranje bučk za ozimnico

Tu je čas obilja na zelenjavnem vrtu. In seveda je ena izmed vrtin, ki najbolj obilno rodijo, prav Cucurbita pepo – buče. Večina, ki nas ima vrtove, pa gojimo bučke. Točno tiste bučke, ki jih potem jemo vsak dan, ampak jih kar ne zmanjka.

Tudi, če jih razdelimo med družino, prijatelje in podarimo sosedom. Nekaj jih pustimo, da dozorijo in jih imamo za seme. Žal nekatere pristanejo na kompostniku. Ampak! Obstajajo res slastni recepti, ki vam bodo na zimski dan prinesli na krožnik poletje. Torej – kako shranimo bučke? Izbrali smo nekaj tradicionalno italijanskih receptov, kot se spodobi za drugo domovino te zelenjave. Bučke za ozimnico; vložene, posušene in zamrznjene.

Zucchine, Cuketi, Cukini, Bučke

Bučke, tako kot vse ostale buče, izvirajo iz Amerike. Konkretno bučke, pri nas poznane tudi kot cukini, v italijanščini pa kot zucchini, pa so bile vzgojene na severu Italije. Bučke, nedozorele podolgovate buče, zelene ali rumene barve, kot jih poznamo danes, so vzgojili v drugi polovici 19. stoletja. Ena prvih omemb “zucchini” (Cucurbita pepo Cucurbitaceae) buč pa datira v leto 1901 in jo najdemo v zapisih o kulinariki in hortikulturi iz Milana. Zato nič čudnega, da imajo prve vzgojene sorte imena po italijanskih krajih: Zucchino di Faenza, Zucchino Romanesco, Tondo di Piacenza, Tondo di Firenze…

Italija je ena izmed največjih pridelovalcev bučk v Evropi. Tako v Italiji kot v Franciji so zelo cenjeni tudi cvetovi bučk. Jedo jih polnjene, panirane ali v testu. Tudi za plodove bučk imajo naši sosedje tisoč in en recept. Ker pa je sezona bučk le enkrat letno in ponavadi obilna, smo se odločili, da izberemo nekaj slastnih receptov, ki vam bodo tudi v zimskem času pričarali poletje na krožniku.

 

Preberi tudi: Zelenjava od A do Ž: bučke

vložene bučke v olju, kako shranimo cukine, bučke za ozimnicoKako shranimo bučke v oljčnem olju ali Zucchine sott’olio

Priprava teh bučk, vloženih v olju, je preprosta. Že v roku ene ure si lahko pripravimo slastno ozimnico z bučkami. Tako konzervirane bučke nam bodo zdržale vsaj do začetka meseca oktobra ali novembra. Pri tem načinu shranjevanja bučk moramo biti posebej pozorni na higieno. Kozarčke, kamor bomo vlagali bučke, moramo obvezno razkužiti in sterilizirati. Prav tako pokrovčke. Najprej jih ročno operemo z detergentom. Potem jih prekuhamo v pomivalnem stroju ali v vreli vodi. Zatem jih dobro osušimo. Izberemo manjše steklene kozarce za vlaganje, da se nam vsebina ne bo pokvarila po tem, ko jih enkrat odpremo. Da se nam konzervirane bučke ne bi pokvarile, pa jih, ko so že enkrat pripravljene in zaprte v kozarcu, lahko za pol ure prevremo v vreli vodi.

Sestavine

  • 1 kg bučk z domačega vrta
  • 750 ml hladno stiskanega oljčnega olja (extravergine)
  • 500 ml vode
  • 300 ml kisa za vlaganje
  • 2 žlici grobe soli
  • 2 stroka česna
  • črni poper v zrnju
  • sveža poprova meta (menta)
  • sipka sol
  • 1 peperončino

Priprava vloženih bučk v olju

Bučke dobro operemo in osušimo. Narežemo jih poljubno – na trakove, kolobarje ali palčke. Lahko jih tudi naribamo na rezine (najboljše!). Zrezane bučke posolimo z grobo soljo in pustimo vsaj dve do tri ure, da se iz njih izloči voda. Zatem jih dobro ožamemo in iztisnemo odvečno vodo. Zložimo jih na čisto bombažno krpo, da se osušijo. V loncu zmešamo vodo, kis, dodamo ščepec soli in pustimo, da zavre. Bučke na hitro oparimo v tej mešanici (3-4 minute). Potem jih precedimo in pustimo, da se dobro ohladijo na suhi bombažni krpi. Medtem operemo liste poprove mete, jih osušimo. Na hitro jih popražimo skupaj s koščki česna, da obe sestavini spustita okus.

Ko se bučke osušijo, jih začnemo zlagati po plasteh v kozarce. Vsaki plasti bučk sledi nekaj česna, listek mete in malce peperončina. Vsako plast dobro popeštamo, da izločimo zrak. Kozarca za vlaganje ne napolnimo do vrha, ampak pustimo za prst prostora. Zatem vse skupaj zalijemo z oljčnim oljem. Olje mora v celoti prekriti vse. Po mesecu počitka bodo vložene bučke pripravljene, da jih postrežete.

Buon appetito!

posušene bučke, kako naredimo ozimnico, kako spravim bučke, čips iz bučkKako posušimo in shranimo bučke za prigrizek k aperitivu

Posušeni kolobarčki bučk nam bodo za lahek prigrizek med obroki, ali kot prigrizek k aperitivu. Hrustljava alternativa za čips, zelene barve. Poleg tega je priprava skrajno enostavna, samo malo potrpljenja potrebujete. Bučke lahko posušite na tri načine: na soncu, v sušilniku za sadje (dehidratorju) ali v pečici. Kasneje jih lahko dalj časa hranimo v neprodušno zaprti taper posodi, na temnem in hladnem mestu.

Sestavine:

  • bučke z domačega zelenjavnega vrta
  • sipka sol
  • suhe začimbe po okusu (origano, bel poper, timijan, peperončino…)

Kako posušimo bučke za hrustljav prigrizek:

Bučke dobro operemo in osušimo. Naribamo jih na tanke kolobarje in posolimo. Posušimo jih lahko:

  • Na soncu: Izberemo res tople in sončne poletne dni, z nizko zračno vlago. Bučke sušimo na direktnem soncu, na zračnem mestu. Lahko jih sušimo na peki papirju ali na podlagi, kamor se ne bodo zalepile. Z mrežo jih zaščitimo pred insekti in smetmi.
  • V dehidratorju: Če je vaša kuhinja dobro opremljena, bo najlažje, da jih posušite kar v sušilcu za sadje.
  • V pečici: Ta način je malce bolj dolgotrajen in predvsem vroč. Bučke lahko posušite na nizki temperaturi kar v pečici. Vendar boste morali imeti vratca pečice priprta. Sušenje na ta način pa lahko traja tudi do 12 ur.

Ko so vaše bučke suhe, jim lahko dodate začimbe. Dober tek!

pesto iz bučk kam z bučkami kako shranimo bučke za ozimnico, pesto receptKako shranimo bučke v slasten pesto – Pesto di zucchine

Še ena izmed italijanskih dobrot – pesto. Tradicionalno narejen iz pinjol in bazilike (genovese), tokrat malo drugače. Pesto iz bučk lahko uporabite kot omakico pri predjedeh ali kot omako za testenine. Odličen je kot priloga k rakcem (gamberi), lososu ali močnim (staranim) sirom, npr. kozjemu siru. Najboljše pri vsem pa je, da ga ni potrebno kuhati. To je v poletnih dneh velik plus, kajneda?

Sestavine

Za kozarec pesta boste potrebovali približno:

  • 200 g sveže nabranih zelenih bučk
  • 125 g hladno stiskanega oljčnega olja (extravergine)
  • 2 g sipke soli
  • 30 g pinjol
  • 30 g parmezana Parmigiano Reggiano
  • 10 g bazilike (Genovese)
  • 30 g staranega kozjega sira oz. italijanskega pekorina

Priprava pesta iz bučk

Bučke naribamo, narahlo posolimo in odstavimo v cedilo. Tako jih pustimo vsaj 30 minut, da iz njih odteče odvečna tekočina. Zatem vse sestavine (razen olja) skupaj zmiksamo v mikserju – v nekaj sekundah. Nato postopoma med miksanjem dodamo vse olje.

 

Poglejte video o pripravi: TUKAJ

 

Pesto lahko hranite v hladilniku do 2 dni. Pomembno je, da ga v celoti prelijete z oljem. Če bi pesto radi shranili za več časa, ga v porcijah enostavno zamrznite.

Po želji lahko zamenjate pinjole tudi z orehi, pistacijami ali mandlji, baziliko pa z listi poprove mete (ali pa jo nekaj dodate). Dodate pa seveda lahko tudi zob česna. Po okusu…

Seveda obstaja veliko različnih receptov in načinov, kako shranimo bučke za zimske dni. Pa tudi zgornjim seveda lahko dodate ščepec domišljije in vaših kuharskih veščin.

Dober tek!

Povej naprej: