Trajnice: Tudi jeseni jih lahko sadimo.

Običajno je pomlad tista, ki nas spodbuja k novim saditvam in velikokrat si trajnic ne upamo saditi jeseni. Bojimo se, da bodo trajnice pozeble ali kako drugače propadle čez zimo.

To se tudi v resnici dogaja, tudi ob pomladnem sajenju, če se dela nismo prav lotili.

Na kaj moramo torej biti pozorni pri sajenju trajnic?

Predvsem se moramo zavedati, da je trajnic ogromno različnih in ne uspevajo vse v enakih rastnih pogojih. Nekatere potrebujejo ali vsaj prenašajo senco, druge zahtevajo polno sonce. Nekatere odlično prenašajo poletno vročino in tudi sušo, druge na takšnih rastiščih propadejo. Kar precej je tudi takih, ki jim nič ne škodujejo težka ali celo zamočvirjena tla. Nekatere trajnice čisto dobro uspevajo tudi v skromnih tleh, druge potrebujejo ogromno hrane.

Kda jsadimo trajnice, kaj moram pazitipri sajenju trajnic, sajenje trajnic letni čas
Da bi poleti trajnice bogato cvetele, jih posadimo, kadar imamo zanje pripravljeno zemljo in na razpolago trpežne sadike, ne glede na letni čas, da le zemlja ni zmrznjena. Če bomo sadili tik pred sušo ali ob suši, bo seveda treba poskrbeti za zalivanje. Ko pa so sadike vraščene, mnoge potrebujejo zalivanje le ob izjemnih sušah.

Od načina vzgoje sadik je močno odvisno nadaljnje uspevanje rastlin, tudi trajnic. Tako tistih, ki jih gojimo za okras, kot tudi tistih, ki jih uporabljamo v prehrani in v zdravilne namene. Zato moramo ob sajenju upoštevati namen sajenja.

Da bodo trajnice res trajale…

Če nas zanima takojšen učinek, bomo kupili bujne sadike, ki so bile vzgojene v idealnih pogojih in vzeli v zakup njihovo kratko življenje. Takšne sadike trajnic običajno kupujemo za balkonska korita, posode in za stalno negovane grobove.

Tisti bolj nestrpni, ki hočejo vse takoj,  jih kupujejo tudi za vrtne grede in celo javne nasade. Potem pa se pritožujejo nad njihovim zahtevnim vzdrževanjem ali kratkim življenjem. Vedeti je namreč treba, da na hitro vzgojena sadika ne more biti trpežna.

Kdor pričakuje dolgo življenje trajnic in njihovo nezahtevnost, išče sadike, ki so bile vzgojene asketsko, na prostem, brez ujčkanja.

Seveda tudi zelo pozorno izbira prave vrste in sorte za določen prostor, jim dobro pripravi zemljo in potem ne sme čisto pozabiti nanje. Občasno bodo le potrebovale kakšen gojitveni ukrep.

Trajnice - sajenje vjeseni, odporne trajnice
Sadike, vzgojene v navadni vrtni prsti, lahko prezimijo na prostem v lončkih in čakajo na pomladno sajenje. Jeseni posajene v gredo pa bodo začele z rastjo že zgodaj spomladi. (Avtor slike: Violeta Lozar)

Če smo torej izbrali prave vrste in sorte in sadike, vzgojene asketsko, jim zima ne bo prišla do živega.  Ob jesenskem sajenju dosežemo, da bodo trajnice izkoristile vso razpoložljivo toploto za jesensko in zgodnjepomladansko  ukoreninjanje in bodo začele rasti že zelo zgodaj spomladi, čeprav bodo takrat morda neugodni pogoji za sajenje.

 

Avtor: Jožica Golob-Klančič

univ.dipl.ing.hort. in krajinske arhitekture.

www.trajnice.com

Povej naprej: