Bambus – izbira, vzgoja in nega

Bambus – strah ali ponos vsakega vrta?

Nepoznavanje biologije bambusov med njihovimi lastniki najpogosteje privede do prekomernega razraščanja. Posledično zasledimo komentarje: “Ne sadi bambusa, prerasel ti bo cel vrt,” ali “Nikoli več se ga ne rešiš.” Seveda se prvo lahko zgodi, vendar je enako s plevelom. Če zanemarjamo katerokoli vrtnino, narava prevzame popoln nadzor in pelje svojo pot sukcesije. Kadar pa poznamo lastnosti rastline, s katero imamo opravka, je lahko delo z njo povsem enostavno.

Nekaj splošnih lastnosti

Bambus stebla, različne vrste in barve bambusa
Bambusov je po svetu več kot 1.400 vrst razvrščenih v 115 rodov.

Bambus spada v družino trav (Poaceae), podrobneje v poddružino Bambusoideae. Je sestrska skupina npr. koruzi, pšenici, ječmenu … ter seveda vsem »divjim« travam.

Skupno jim je, da so enokaličnice, trajnice in vetrocvetke, da imajo plitve šopaste korenine, kolenčasta ter navadno votla stebla in da poganjki zrastejo do svojih končnih dimenzij v eni rastni sezoni.

Bambus in njegova uporaba

Razlikovalni lastnosti, ki bambuse močno zaznamujeta sta rizomski koreninski sistem, ki skladišči rezervne snovi in omogoča izredno hitro rast novih poganjkov (rekord je 91 cm v enem dnevu), ter lignifikacija stebel, ki omogoča rastlini trdnost in možnost doseganja več deset metrov v višino.

Zaradi teh lastnosti nam bambusi nudijo trajnosten vir stebel. Njihova uporabna vrednost je mnogotera. Velikane v tujini imenujejo kar lesni” bambusi, saj iz stebel pridelujejo parkete, lepljene plošče, pohištvo. Iz vlaken pletejo ograje, panele, košare, klobuke. Uporablja se lahko tudi v tekstilni industriji in papirništvu. Vrtnarji bambus cenimo kot okrasno rastlino, pa tudi zaradi traj(nost)nega vira količkov.

Kako izberemo najprimernejšo vrsto

Glede na velikost vrta in učinek, ki ga želimo doseči, ga lahko sadimo posamič, v vrsto za mejico (za zaščito pred vetrom, soncem ali radovednimi pogledi), ali v gozdiček. Lahko ga sadimo v lonce ali vzgajamo v bonsai. Večina bambusev je sicer tropskih, vendar lahko v našem zmernem klimatskem pasu še vedno uspeva nekaj 100 vrst s pestrim naborom različnih značilnosti.

bambus živa meja,bambusov gozdiček, primeruporabe bmabusa
Bambus lahko sadimo kot živo mejo ali kot gozdiček

Ob izbiri vrste upoštevajmo površino vrta, ki jo bomo namenili bambusu. Višje vrste zahtevajo večje površine. V naprotnem primeru rastlina nikoli ne bo dosegla svoje odrasle velikosti. Na premajhi površini in/ali s hranili prerevni zemlji, lahko začnejo nekatere vrste bambusa poganjati daljše rizome, s katerimi iščejo ugodnejše pogoje za rast. Razrasle rizome navadno vidimo že na površini, sploh če odstranimo odpadle liste.

Na izbiro imamo:

  • dimenzije stebel od 50 cm do 20 m v višino ter od 0,1 do 15 cm v premer,
  • različne oblike stebel (npr. ravni ali cik-cak, z ali brez sulkusa) in dolžine razmakov med kolenci na steblu,
  • različne obarvanosti stebel (odtenki zelene, rumene, rjave, črne) in vzorcev (črta v sulkusu, ena ali več pokončnih črt),
  • različne velikosti listov in njihovih odtenkov zelene barve – redki primerki imajo albinaste vzorce v obliki vzdolžnih črt ali obrob.

Rezanje in nega bambusa

Vzdrževanje bambusa je nadvse enostavno. Kot vsaka trava bambus potrebuje vlažno prst, ne prenaša pa namočenosti. Zaželjeno je pognojevanje dvakrat letno – spomladi in zgodaj jeseni.

Rastlina vam bo z listi sama kazala svoje potrebe: zviti nakazujejo sušo, povešeni močo, rumeni ali rjavi pa pomankanje dušika.

Rast v neželjeno smer lahko sproti preprečujemo z rezanjem in odstranjevanjem. Korenine lahko sežejo do globine 30 cm, zato so za učinkovitejši nadzor dobrodošli jarki okoli bambusa, kjer se rizome lažje vidi, ko ti zrastejo do njih. Kot dodatno zaščito priporočam namestitev obrobne UV odporne HDPE koreninske pregrade (folije), saj je korenine ne bodo mogle prebosti. Jarke lahko po postavitvi zaščitne folije zasujemo, s tem pa nam je prihranjeno njihovo vzdrževanje.

Če imate vprašanja in bi radi o bambusu vedeli več…

Tako – prebili smo led in uvodno predstavili botanično pestro skupino bambusov. V veselje mi je, če sem v vas vzbudil radovednost. Upam, da smo tudi odpravili nepoznavanje in z njim povezan nepotreben strah pred prekomernim razraščanjem pretvorili v spoštovanje te mogočne rastline.

Upoštevanje potreb teh eksotičnih rastlin nas bo nagradilo z vsestransko uporabnimi in raznobarvnimi stebli ter gostimi zimzelenimi krošnjami, ki bodo ponos našega vrta v vseh sezonah!

Podatke o sajenju in vzgoji bambusa najdte tudi v aplikaciji Posadi.si. Na vsa vaša vprašanja v zvezi z bambusom pa bom odgovarjal tudi na Posadi.si forumu v novi rubriki “Bambus”.

Avtor: Uroš Videmšek, univ. dipl. biolog

Povej naprej:

6 thoughts on “Bambus – izbira, vzgoja in nega

  1. Pozdravljeni
    Moj bambus je vedno bolj rumen in prebrala sem zgoraj, da mu primanjkuje dušika, mi lahko prosim svetujete, katero gnojilo naj uporabljam, sorta bambusa Panda. Hvala

    1. Pozdravljeni Alenka,

      rumeni listi so zgolj pokazatelj, da je dušik omejujoč dejavnik. Glede dušika ni tako pomembno kakšno je gnojilo, samo da ima večinski delež z dušikom. Avtor članka npr. uporablja kar NPK, kar kmetje poznajo kot umetno gnojilo za travnike in kot ime namiguje je zastopanost hranil za rastline po deležih od največ k manj: dušik (N), fosfor (P), kalij (K). Lahko v trgovini vprašate kaj svetujejo za gnojenje zelenic – trav, saj je bambus trava. Lep pozdrav.

  2. Pozdravljeni,
    rada bi posadila bambus kot ograjo za živo mejo in bi vam bila zelo hvaležna, če bi mi lahko priporočili katero sorto naj posadim. Višina bi bila lahko od 5-10m, barva listov pa mi je najbolj všeč svetlo zelena ali rumena. Ker so sadike precej drage, bi bila vesela še za kakšen namig o tem kje bi jih dobila po čim bolj ugodni ceni.
    Vnaprej najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav,
    Nataša

    1. Pozdravljeni Nataša,

      za bolj pogoste sorte (npr. Phyllostachys viridiglaucenscens) se da dogovoriti z lastniki na Pprimorskem za odkup. Vendar z delom in prevozom ni bistveno cenejši kot kar v trgovini prodajajo. Če potrebujete kaj bolj eksotičnega ali v večji količini pa nam pišitie in vam bomo posredovali kontakt avtorja članka, ki bambus tudi vzgaja. Lep pozdrav.

Comments are closed.